Kwaliteit pabo niet omhoog vanwege invoering verplichte taal- en rekentoetsen

De verplichte taal- en rekentoetsen voor pabo-studenten zijn niet effectief. Studenten moeten sinds schooljaar 2006-2007 binnen één jaar een voldoende halen voor de verplichte rekentoets. De toenmalige minister van OCW en de toenmalige HBO-Raad maakten ooit deze afspraak. Dat meldt ScienceGuide.

Het was de bedoeling om de kwaliteit van nieuwe leraren te verhogen. Als er met een selectietoets op tijd werd geselecteerd op taal- en rekenvaardigheid kreeg je er betere leraren voor in de plaats. Studenten die goed waren in beide vakken zouden instromen, tijdens de opleiding zou er een betere selectie zijn en dat zou uiteindelijk zorgen voor capabele basisschoolleraren.

Pabo-studenten 

Onlangs is er een onderzoek gedaan naar de gevolgen van deze maatregel op de instroom en het studiesucces van pabo-studenten. De verplichte taal- en rekentoets blijken echter niet het juiste instrument te zijn om toekomstige leraren te selecteren.

Naast pabo-opleidingen zijn er ook lerarenopleidingen betrokken bij het onderzoek. Nadat selectie aan de poort weer op de pabo werd ingevoerd, zagen de onderzoekers dat er nog weinig studenten zich aanmelden voor de pabo. Bij andere opleidingen steeg juist het aantal studenten, maar bij de pabo’s daalde het aantal nieuwe studenten juist in de periode van 2004 tot 2011. Lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs kregen wel genoeg nieuwe studenten erbij. Zelfs na de invoering van de selectietoets.

Het aantal pabo-studenten dat de opleiding met succes verliet, bleef hetzelfde. Studenten die op de opleiding bleven of die juist uitvielen na het eerste jaar bleven ook hetzelfde.

Aan het werk binnen het onderwijs 

Het aantal pabo-gediplomeerden dat na zes jaar nog steeds in het onderwijs werkte steeg niet. De leraren werkten ook niet meer dan in het begin. De resultaten zorgen voor vragen over of de selectiemaatregel wel effect heeft. Het grote tekort aan leraren lijkt door de toets te komen.

Selectie aan de poort 

Er is al eerder onderzoek gedaan naar selectie aan de poort in het hoger onderwijs en de uitkomsten van dit onderzoek sluiten hierbij aan. Toekomstige leraren hebben niets aan een verplichte taal- of rekentoets. Ook zouden nieuwe studenten overstappen naar lerarenopleidingen waar geen toelatingstoets voor nodig is.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk