Landstede MBO en hogeschool Windesheim delen kennis met mbo'ers

Landstede MBO heeft samen met het Expertisecentrum Familiebedrijven van hogeschool Windesheim opgedane praktische kennis vertaald in de vorm van het keuzedeel ‘Het familiebedrijf’. Dit keuzedeel is sinds vandaag landelijk beschikbaar voor alle mbo-instellingen in Nederland. Mbo-studenten kunnen vanaf aankomend schooljaar meer leren over de bedrijfsvoering binnen familiebedrijven. Dat meldt Landstede MBO.

Judith van Helvert, lector van het Expertisecentrum Familiebedrijven van Windesheim onderstreept het belang om kennis rondom familiebedrijven te vergroten en te delen: "Ons doel is om inzicht te bieden in de unieke dynamiek van familiebedrijven, waarbij thema's als lange termijn denken, emoties en maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Het jarenlange onderzoek door ons lectoraat en de intensieve samenwerking met Landstede MBO hebben geleid tot het kunnen aanbieden van deze praktische kennis. Dit is een belangrijke stap voor het mbo-onderwijs en familiebedrijven."

Praktische kennis en vaardigheden voor mbo-studenten

Tom Valk, directeur van Landstede MBO, geeft aan dat de verbinding tussen onderzoek en de praktijkgerichte toepassing van essentieel belang is: “We vertalen dit nu naar praktische kennis en vaardigheden voor mbo-studenten die de motor zijn van onze economie. Als onderdeel van Landstede Groep zijn we maatschappelijk betrokken en staan we voor duurzame innovatie. Daarbij willen we van betekenis zijn voor de brede welvaart in de regio. Deze samenwerking is een solide basis voor een gezamenlijke visie en een daaraan gekoppeld programma voor de toekomst van familiebedrijven."

Familiebedrijven

De Zwolse regio kent een bovengemiddeld aantal familiebedrijven ten opzichte van de rest van Nederland. Alleen in Overijssel zijn er al 27.455 vestigingen die goed zijn voor 277.800 banen. De Zwolse mbo-instelling wil deze bedrijven ondersteunen door hen te voorzien van kennis over de cultuur, communicatie en het scheiden van werk en privé in familiebedrijven. Landstede MBO en Windesheim dragen met dit initiatief bij aan de verdere economische ontwikkeling en maatschappelijke versterking van de regio en daarbuiten.

MKB Nederland en Landstede MBO 

Voorzitter van MKB-Nederland Regio Zwolle, Jelle Weever, geeft aan dat hij dankbaar is dat het keuzedeel is ontwikkeld: “Het keuzedeel is van belang, omdat het studenten voorbereidt op de unieke dynamiek van familiebedrijven, die heel anders is dan in corporate bedrijven. Familiebedrijven zijn belangrijk voor de brede welvaart en voor de economie op lange termijn.’’ De landelijke belangenorganisatie MKB Nederland ondersteunt het initiatief. Eerder hebben MKB Nederland en Landstede MBO een convenant ondertekend met betrekking tot internationalisering en algemene samenwerking binnen het MKB, waarvan dit ontwikkelde keuzedeel een eerste resultaat is.

Door: Nationale Onderwijsgids