Normal_ouders_jonge_ouders_zwanger

Stichting Voor Werkende Ouders pleit voor een langer zwangerschaps- en vaderschapsverlof en heeft de petitie 'Maak werk van Kinderen' geopend. Eurocommissaris Timmermans dreigt namelijk het verlengen van het zwangerschapsverlof van de Europese agenda te halen als er niet genoeg steun is vanuit de Europese lidstaten. Onlangs zei Nijmeegse hoogleraar ontwikkelingspsychologie Caroline de Weerth al dat het mogelijk moet zijn dat ouders na de geboorte van hun kind een jaar lang betaald met verlof kunnen gaan. Baby's zouden namelijk beter af zijn bij hun ouders dan bij de crèche.

In 2008 heeft de Europese Commissie het verlof voor vaders en moeders op de Europese agenda gezet. Ouders in onder andere Nederland zouden recht hebben op een langer zwangerschapsverlof en vooral vaderschapsverlof. Nederland kent twee dagen vaderschapsverlof en zestien weken zwangerschapsverlof. Hiermee staat Nederland onderaan de ranglijsten ten opzichte van andere landen. Eurocommissaris Timmermans (PvdA) dreigt het verlengen van het zwangerschapsverlof van de Europese agenda te halen. Dit moet voorkomen worden, aldus de stichting. Als er niet gepraat wordt, kan er ook niks veranderen.

Marjet Winsemius, directeur van Stichting Voor Werkende Ouders, luidt de noodklok. 'Het is vijf voor twaalf. Over een maand staat dit belangrijke onderwerp niet meer op de agenda als we het op z'n beloop laten.  Nederland zou zich moeten schamen met twee dagen vaderschapsverlof. En helemaal nu we de kans hebben om het zwangerschapsverlof te verbeteren, haalt notabene 'onze eigen' Timmermans het van de Europese agenda. Om werk en gezin goed te kunnen verdelen is het voor zowel ouders als kinderen noodzakelijk om een goede start te krijgen. Laten we ze die gunnen.'

De petitie ondertekenen kan op de website van de stichting. Op 25 mei sluit de petitie. Met 40.000 handtekeningen komt het in ieder geval op de Nederlandse agenda te staan. Samen met verschillende Europese organisaties wordt getracht het onderwerp op de Europese agenda te houden.

© Nationale Onderwijsgids