Gemeenten ontvangen een vergoeding voor de kosten van toezicht en handhaving in de kinderopvang uit het Gemeentefonds. Deze vergoeding is naar schattig 7,5 tot 14,5 miljoen euro te laag. Een aantal gemeenten zouden dit tekort aanvulling met de heffing van leges. Dit maakte minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer bekend, naar aanleiding van de evaluatie van het gemeentelijke toezicht en handhaving. Dat meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.
Via het Gemeentefonds ontvangen gemeenten een budget voor hun kosten voor toezicht door de GGD en de eigen kosten voor handhaving. De Rijksoverheid en VNG spraken in 2011 af dat hiervoor 29,9 miljoen euro beschikbaar moest zijn. Nu blijkt uit onderzoek door bureau Cebeon, in opdracht van het ministerie van SZW, dat de uitgaven van gemeenten aanzienlijk hoger liggen.
De kosten voor het toezicht door de GGD'en wordt geschat op landelijk 23,5 miljoen euro. Daarnaast maken gemeenten zelf ook nog kosten voor handhaving, deze kosten komen op 14 tot 21 miljoen euro. Daarmee blijkt het budget van 29,9 miljoen euro 7,5 tot 14,5 miljoen euro lager te liggen dan de kosten die daadwerkelijk gemaakt worden.
Een derde van de gemeenten blijkt dit budget aan te vullen door de heffing van leges. Over deze leges is al enige tijd verwarring, omdat de bedragen per gemeenten sterk verschillen. Bij sommige gemeenten lopen deze bedragen op tot ruim 2000 euro. De leges vormen hiermee een grote financiële belasting voor de kinderopvangsector. De brancheorganisatie is van mening dat de kinderopvangsector niet moet opdraaien voor het feit dat er te weinig budget is voor toezicht en handhaving door gemeenten. “Leges moeten zoveel mogelijk worden beperkt om te zorgen dat organisaties kunnen blijven investeren in daar waar het uiteindelijk om draait: de zorg voor en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen”, aldus de brancheorganisatie.
© Nationale Onderwijsgids