Lage- en middeninkomens blijven worstelen met kosten kinderopvang

Kinderopvang is duur, dat staat buiten kijf.. Uit het Uurprijsonderzoek 2025 blijkt dat ouders met een laag of middeninkomen nog altijd vastlopen op de kosten. BOinK en het Waarborgfonds Kinderopvang waarschuwen voor 2026, want dan wordt het uurtarief niet geindexeerd. Dat kan leiden tot nog grotere onzekerheid bij ouders. Dit meldt BOinK. 

Gemiddeld stegen de uurtarieven dit jaar met 5 tot 10 procent ten opzichte van 2024. Sommige organisaties verhoogden hun prijs zelfs meer dan de indexering. Desondanks is er een klein positief effect ten opzichte van 2023: meer kinderopvangorganisaties vroegen een uurprijs rond het maximale vergoedingsbedrag.

Kosten minder voorspelbaar

De plannen van het kabinet om in 2026 niet opnieuw te indexeren maken het probleem nijpender. Het positieve effect van de extra verhoging in 2024 wordt hiermee tenietgedaan. Plus, lage- en middeninkomens zullen nóg meer moeite hebben met het betalen van de kinderopvang. Kosten zijn straks ook nog eens minder voorspelbaar omdat het beleid rondom de kinderopvangtoeslag wisselend is.

Veel tarieven niet online

Voor het onderzoek zijn 336 websites van kinderopvangorganisaties bekeken. Opvallend is dat veel organisaties hun tarieven niet online delen. Binnen het onderzoek keken BOinK en Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang is er een gelijke verdeling over alle provincies én de vier grote steden bij het kijken naar de uurtarieven.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky