Ook dit jaar wordt in april weer de Week van het Jonge Kind georganiseerd. Tijdens deze week staat de ontwikkeling van kinderen tot 7 jaar centraal. Dit jaar loopt de week van 10 tot en met 16 april met als thema ´Celebrating our youngest learners´. Dit meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.
NOG
Week van het Jonge Kind 2016: "Celebrating our youngest learners"
-Het openingscongres wordt gehouden op 8 april in Panama in Amsterdam. Sprekers zullen op deze dag ingaan op het subthema 'Samen verschillend naar de toekomst'. Onder leiding van Charlotte van Zuijlen zullen onderwijswethouder Simone Kukenheim van Amsterdam, voormalig hoogleraar orthopedagogiek Luc Stevens en lector Jonge Kind Annerieke Boland over dit thema aan het woord komen. Na de pauze spreekt orthopedagoog en voormalig hoogleraar spraak- en taalstoornissen bij kinderen Sieneke Goorhuis. In de middag kunnen congresbezoekers deelnemen aan workshops.
Het jaarthema van de Week van het Jonge Kind gaat uit van het idee 'it takes a village to raise a child'. Opvoeden en het stimuleren van ontwikkelen gebeurt niet alleen door ouders, de gehele directe omgeving, waaronder de kinderopvang, speelt daarin een rol. Het is bovendien de visie van de EU dat kinderopvang de participatie, sociale cohesie en respect voor diversiteit in de samenleving bevordert.
Het idee van de Week van het Jonge Kind is overgewaaid uit Amerika en werd in 2013 voor het eerst in Nederland geïntroduceerd door directeur Ileen Purperhart Hestia Kinderopvang. Purperhart wilde daarmee aandacht vragen voor de meerwaarde van kinderopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Sindsdien is de Week van het Jonge Kind uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend fenomeen. De organisatie is inmiddels in handen van de werkgroep BKA - Pedagogiek en Kwaliteit.
De organisatie roept iedereen die betrokken is bij de opvoeding, ontwikkeling, verzorging of begeleiding jonge kinderen om mee te doen aan de week. Activiteiten kunnen gemeld worden via Twitter of Facebook. Meer informatie op www.weekvanhetjongekind.nl.
© Nationale Onderwijsgids