Normal_kov__opvang__kind__spelen__auto_s__jongen

Volgens Kathalijne Buitenweg, voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), moet de kinderopvang een publieke voorziening worden met gelijke kansen voor alle kinderen. Maar hiervoor zijn fundamentele veranderingen nodig, zegt zij in de Volkskrant.

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang streeft ernaar dat alle kinderen vanaf 0 jaar van kwalitatief hoogwaardige opvang kunnen genieten, ongeacht opleidingsniveau, werk of portemonnee van de ouders. Hierin verschuift de focus van opvangvoorziening voor werkende ouders naar een maatschappelijke voorziening voor kindontwikkeling, aldus Buitenweg.
 
Volgens Buitenweg begint de politiek steeds meer in te zien dat het anders geregeld moet worden in de kinderopvang. Minister Asscher zet geld opzij om alle peuters ten minste twee dagdelen opvang te kunnen bieden. De Sociaal-Economische Raad beveelt tenminste 16 uur per week gelijke opvang aan voor peuters. Kindcentra 2020 wil kinderopvang, peuterspeelzalen en basisonderwijs integreren in een gezamenlijke voorziening voor kinderen van 0 tot met 12.
 
Buitenwerf constateert dat de marktwerking in de sector de ondernemerszin heeft aangewakkerd. In de huidige kinderopvang draait het vaak meer om geld dan om kwaliteit en maatschappelijke opbrengst. “Er is een dynamiek ontstaan, waaraan ondernemers in de kinderopvang zich moeilijk kunnen onttrekken. Wij pleiten er daarom voor dat opbrengsten niet privaat worden uitgekeerd, maar worden gebruikt voor een continue kwaliteitsverbetering van de opvang, permanente educatie van medewerkers en goed werkgeverschap.”
 
Volgens Buitenweg zal de samenwerking met basisscholen ook soepeler verlopen als de kinderopvang niet meer geprivatiseerd is maar een publieke voorziening geworden is. De pedagogische kennis en ervaring met ontdekkend en spelend leren van kinderopvangorganisaties ziet zij als een groot voordeel bij de ontwikkeling van geïntegreerde voor- en naschoolse voorzieningen.
 
© Nationale Onderwijsgids