Vanaf januari 2017 start Gezonde Kinderopvang met de maandelijkse train-de-trainercursus ‘Een Gezonde Start’. Kinderopvangorganisaties kunnen kosteloos een pedagogisch medewerker (pm) laten deelnemen aan de scholing en opleiding tot coach Gezonde Kinderopvang. Inmiddels zijn al honderden pm'ers aangemeld voor de training om hun kinderdagverblijven en peuterspeelzalen gezonder te maken. Dat meldt Algemeen Dagblad.
Met het project Gezonde Kinderopvang hopen het RIVM Centrum Gezond Leven en Voedingscentrum dat de kinderopvang àltijd let op onder meer de voeding, beweging en omgeving van de kleintjes. “Kinderopvanglocaties moeten echt in hun beleid opnemen hoe ze een gezonde leefstijl willen neerzetten, zodat ze daar niet slechts een maand mee werken, maar ook volgend jaar nog”, stelt Paula Speetjens, waarnemend projectcoördinator Gezonde Kinderopvang, in het AD.
In de training ‘Een Gezonde Start’ leren deelnemers werken met de aanpak Gezonde Kinderopvang. Na afloop weten zij via welke stappen het werken aan leefstijlthema’s een onderdeel wordt van de dagelijkse praktijk van de medewerkers. Om de leefstijl van kinderen daadwerkelijk gezonder te maken, hopen het RIVM Centrum Gezond Leven en Voedingscentrum ook de ouders te bereiken. Echter, de opvanglocaties die dit jaar proef draaien met de Gezonde Kinderopvang merken dat ouders vooral niets opgelegd willen krijgen. Daarom wordt de pedagogisch medewerkers ook geleerd om ouderavonden te houden. Zo kunnen de pm'ers de ouders helpen om bepaalde gewoonten, zoals water drinken, ook thuis aantrekkelijker en vanzelfsprekend te maken.
Oudervereniging BOinK hoopt dat de gezonde leefstijl ook doordringt bij de kinderopvanglocaties waar ze geen goed bij hebben wat die doen. Voorzitter Gjalt Jellesma zegt in het AD te hopen dat gezondheid een aandachtspunt wordt tijdens de controles van de GGD.
Gezonde Kinderopvang is een samenwerkingsverband van landelijke kennisinstituten, organisaties en branchepartners. De coördinatie is belegd bij RIVM Centrum Gezond Leven en het Voedingscentrum. Zowel de aanpak als de scholing is ontwikkeld in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids