Normal_vaccineren_inenten_baby

Het vaccin tegen het rotavirus werkt. Dit schrijven Amerikaanse onderzoekers. Landen die een inentingsprogramma tegen het virus hebben, zien weinig jonge kinderen tussen de zes maanden en twee jaar in het ziekenhuis belanden. In landen waar nog geen actief programma tegen het virus is, zijn wereldwijd 40 procent meer ziekenhuisopnames te zien. In Nederland zit het vaccin nog niet in het Rijksvaccinatieprogramma, maar hopelijk later dit jaar of volgend jaar wel. Dit meldt NRC. 

Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte, waarbij de maag en darmen ontstoken raken. De symptomen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en waterdunne diarree.  De diarree is erg hevig. Door de combinatie van overgeven en diarree kunnen kinderen uitdrogen. In ernstige gevallen belandt een kind in het ziekenhuis. Meestal gaat de infectie na een paar dagen vanzelf over. 
 

VACCINATIE KWETSBARE KINDEREN

De Staatssecretaris van Volksgezondheid heeft besloten om kwetsbare kinderen (gratis) een vaccinatie aan te bieden tegen het rotavirus. Het gaat om kinderen die bijvoorbeeld te vroeg zijn geboren of een laag geboortegewicht hebben. Zij hebben een grotere kans dat een infectie met het rotavirus ernstig verloopt.
 
De invoering van de vaccinatie in Nederland zou starten vanaf 1 juni 2019, maar dit is uitgesteld. Er is meer tijd nodig om het goed voor te bereiden. Na de zomer is er meer bekend over hoe het verder gaat. De vaccinatie is wel beschikbaar op eigen kosten (ongeveer 70 euro), via de huisarts of GGD. Een kind dat gevaccineerd is, is minstens twee jaar lang beschermd tegen ernstige ziekte door infectie. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids