Ouders van leerlingen die op het Auris College in Goes zitten zijn boos over de aangekondigde sluiting. De ouders zeggen dat hun kinderen het in het reguliere onderwijs niet kunnen bijbenen en dat het uiteindelijk mis zal gaan. Dat meldt PZC.
Op het Auris College hebben de kinderen een veilige plek gevonden en worden ze voorbereid op een toekomst. Maar afgelopen dinsdag kregen de ouders plotseling een mail waarin stond dat de school zou gaan sluiten. Niet alleen ouders zijn sprakeloos, ook leraren zijn intens verdrietig.
Niet boos op de school zelf
De ouders zijn niet boos op de school en de medewerkers in Goes. Daar was de sfeer altijd goed en fijn voor leerlingen met een achterstand of beperking. Op het Auris College was pestgedrag ook uit den boze, en de ouders zijn nu bang dat als hun kinderen naar het regulier onderwijs gaan ze dan wel te maken krijgen met pesters.
Inclusief onderwijs
Auris is een organisatie in het zuiden en westen van Nederland. Daar bieden ze zorg en onderwijs aan kinderen met een taalontwikkelingsstoornis en aan dove en slechthorende kinderen. Het Auris College valt onder deze organisatie. Leerlingen in de leeftijd van 12 tot 21 jaar kunnen terecht op de school in Goes. Het bestuur heeft nu het besluit genomen om over anderhalf jaar de stekker uit de school te trekken. Kinderen die nu nog naar het speciaal onderwijs gaan, gaan steeds vaker naar een reguliere school. Dat heet inclusief onderwijs. Er zitten nu te weinig kinderen op het Auris College om de school open te houden. De leerlingen krijgen volgens Auris wel een passende nieuwe plek. Daar worden ze ook begeleid door de medewerkers van Auris.
Kwetsbare kinderen
Maar de ouders van de leerlingen hebben dit liever niet. Op het Auris College zitten namelijk hele kwetsbare kinderen. En die kan je niet tussen 1200 leerlingen in het regulier onderwijs zetten. “Op het Auris College weten ze wat onze kinderen nodig hebben”, zeggen de ouders.
Regulier onderwijs
Bijna alle ouders hebben behoefte aan een bijeenkomstavond op de school. Zodat ze daar hun vragen kunnen stellen en antwoorden kunnen krijgen. De ‘wet inclusief onderwijs’ gaat namelijk zelf pas vanaf 2035 in. Dus het is nog niet verplicht om kinderen op het regulier onderwijs onder te brengen. De ouders denken ook alvast na om in actie te komen voor de school. Zo willen ze misschien een petitie tegen de sluiting gaan starten.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk