Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzocht de Hyalomma-teek uit Drenthe en trof er géén Krim-congovirus in aan. Sinds 2012 zijn ongeveer vijftig Hyalomma-teken die in Noordwest Europa zijn gevonden getest voor het Krim-congovirus. Alle testen waren negatief, geen van deze teken had het virus bij zich.
In de Hyalomma-teek uit Drenthe werd wel de Rickettsia aeschlimannii gevonden. Een infectie met deze bacterie kan bij de mens koorts, hoofdpijn, spierpijn en een karakteristieke huiduitslag veroorzaken. Deze ziekte, die ook vlekkenkoorts wordt genoemd, komt zelden voor. Vlekkenkoorts is goed te diagnosticeren en te behandelen met antibiotica.
Voor paardenhouders is het goed om te weten dat de Hyalomma-teek parasieten bij zich kunnen dragen waar paarden piroplasmose van kunnen krijgen. Deze ziekteverwekkers werden niet gevonden in de teek uit Drenthe.
Aangeraden wordt om altijd het lichaam, hoofdhuid en tussen het haar te controleren wanneer men buiten is geweest. Veel kinderen gaan bijvoorbeeld tijdens hun verblijf bij de kinderopvang of buitenschoolse opvang naar het schoolplein of de speelplaats. Ook bieden scholen natuurexcursies aan leerlingen aan. En zeker nu het vakantie is, zijn kinderen vaan buiten te vinden. Dit vergroot de kans op een tekenbeet. Teken zoeken vaak een warme plek op het lichaam om zich vast te bijten. Denk bijvoorbeeld aan knieholtes, oksels en achter het oor.
Door: Nationale Onderwijsgids