Zijn er kansen voor het verhogen van deeltijdfactor in de kinderopvang?

Zijn er kansen voor het verhogen van de deeltijdfactor binnen de proeftuin van kinderopvang Kind & Co Ludens? Uit de eerste resultaten van de proeftuin van Kinderopvang werkt!, Kind & Co Ludens en stichting Het Potentieel Pakken (HPP) blijkt dat er zeker kansen zijn. Kinderopvang werkt! deelt de eerste inzichten rondom het vraagstuk en de oplossingen. Dit meldt Kinderopvang Werkt!. 

Bijna de helft van de medewerkers binnen de proeftuin heeft een contract voor minder dan 25 uur. Dat is bijna gelijk aan het landelijke gemiddelde. Op papier biedt dit ruimte voor het verhogen van het aantal uren voor medewerkers in kinderopvang. In de praktijk geeft 48 procent van de medewerkers in de kinderdagverblijven aan (misschien) meer te willen werken. Voor de bso is dat zelfs 66 procent. Deze gegevens samen maken duidelijk dat er kansen zijn voor het verhogen van de deeltijdfactor.

Waarom blijven kansen onbenut?

Het potentieel om meer te willen werken, roept tegelijkertijd de vraag op: waarom gebeurt dat dan nog niet? Verschillende oorzaken zorgen er binnen de proeftuin voor dat deze kansen nog niet volledig benut worden. Medewerkers lijken flexibel en geven aan beschikbaar te zijn voor extra werk. Toch blijkt dit in de praktijk lastig te regelen in de vorm van teamoverstijgend werken en flexibele werktijden. Zo lijken medewerkers een voorkeur te hebben voor inzet op de eigen locatie. Ook is de organisatie gebonden aan wet- en regelgeving.

Voorwaarden om meer te werken

Meer verdienen, meer plezier hebben in hun werk en meer kunnen doen voor de kinderen op de groep. Dit zijn redenen voor medewerkers binnen de proeftuin om eventueel meer uren te willen werken. Wel noemen zij een aantal voorwaarden. Medewerkers in kinderdagverblijven vinden het belangrijk dat er flexibele werktijden gelden voor de uren die ze extra werken. Daarbij moet het meer werken financieel iets opleveren. Bevalt het meer uren werken niet? Dan moeten zij vrij zijn het aantal uren weer te veranderen.

Proeftuin

In de proeftuin, die tot juli 2023 duurt, onderzoeken de organisaties hoe de deeltijdfactor in de kinderopvang omhoog kan. Door inzichten te verzamelen komen ze al lerend tot een effectieve aanpak. De bevindingen worden uiteindelijk gedeeld met alle kinderopvangorganisaties in de branche, zodat ook zij kunnen profiteren van de opgedane kennis en inzichten.  "Het aanbieden van grotere contracten kan de branche aantrekkelijker maken voor een groep die eerder minder vaak voor kinderopvang koos, vanwege de kleinere contracten. En voor de groep die nu uitstroomt vanwege een klein contract. Genoeg voordelen dus."

Door: Nationale Onderwijsgids