Nieuwe Limburgstalige kinderliedjes speciaal voor de kinderopvang

Lesmateriaal in de Limburgse taal is er bijna niet en daar moet iets aan gebeuren. Een aantal kinderopvangorganisaties en de lagere klassen van de basisschool vonden ruim drie jaar geleden dat dit anders moest. Muziekcollectief Troubadours van de Toekomst ging met die oproep aan de slag. Na drie jaar hebben zij 18 nieuw Limburgstalige kinderliedjes bedacht. Dat meldt L1. 

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een meertalige opvoeding beter is voor het lerend vermogen van kinderen. Op de dagopvang of het kinderdagverblijf de Limburgse taal spreken naast een andere taal zorgt er ook voor dat de Limburgse taal blijft bestaan.

Op het album Jongk gelieërd, good gedoan! laten acht bekende singer-songwriters uit Limburg zich horen. Bij elk liedje is een pakkende videoclip gemaakt zodat kinderen mee kunnen zingen.

Bezoek van Troubadours van de Toekomst 

Kinderopvanglocaties kregen de afgelopen drie jaar bezoek van de Troubadours van de Toekomst. Zij deden ideeën en inspiratie op op de locaties. Op verschillende plekken zijn de nummers al gezongen. Tijdens het project Limburgs in de kinderopvang en bij een kinderboekpresentatie.

De liedjes zijn te vinden op Spotify en de clips zijn te zien op het YouTubekanaal van de Troubadours van de Toekomst.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk