Kindcentrum Driemaster laat gratis schoollunches brengen door drone

Kinderen met honger in de klas. Het is normaler dan je denkt. Op kindcentrum Driemaster in Assen hebben ze daar iets op bedacht. Dit schooljaar staat er iedere dag een verse lunch klaar voor de kinderen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Op het gras bij het kindcentrum landt maandagochtend 2 september een drone. Daaronder hangt een koelbox met een schoollunch erin. Op de eerste schooldag na de zomervakantie vormt de dronelanding het begin van een schooljaar lang gratis lunches op school. Geen honger meer in het klaslokaal met al die belegde broodjes, water en melk.

Zonder ontbijt naar school 

Directeur Heleen Drent kwam er na kringgesprekken achter dat er kinderen soms zonder ontbijt naar school kwamen. Waarom dat zo is, is nog niet helemaal duidelijk. Kinderen op tijd naar school brengen tijdens de ochtendspits is soms al een hele opgave, zo stelt Drent.

Laag inkomen 

Het kindcentrum dat in de wijk Pittelo ligt, krijgt leerlingen van gezinnen met een laag inkomen in de klassen. Als 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen mag de school meedoen aan het Programma Schoolmaaltijden. Het kindcentrum zit op 50 procent van de leerlingen. Scholen kunnen met het Programma Schoolmaaltijden hun leerlingen gezond eten aanbieden.

Schoolontbijt 

Honger in de klas speelt al een geruime tijd, zegt Drent. De school begon twee jaar geleden al met het schoolontbijt. Kinderen konden daarvoor opgegeven worden door hun ouders. Veel succes had de pilot niet. “Ouders voelden zich aangekeken. Als je aan het schoolontbijt meedoet dan zal het thuis wel niet lekker lopen”, aldus Drent. Dat probleem heeft de schoollunch niet. Ieder kind doet mee en heeft dezelfde producten om uit te kiezen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk