De gemeenteraad van Rotterdam heeft kritiek geuit op een reisje naar Turkije van vier scholieren van een wijkschool in de stad. De reis is onderdeel van een uitwisselingsprogramma en wordt betaald door de Europese Commissie in Brussel. Verschillende gemeenteraadsleden vinden het niet door de beugel kunnen dat de reis met belastinggeld wordt betaald. Dat meldt AD.
De wijkscholen zijn er voor Rotterdamse jongeren tussen de 16 en 23 jaar die geen startkwalificatie hebben en die weer een mbo-opleiding willen gaan volgen. Volgens docente Zoë Cochia is de reis “een prachtige kans voor deze jongeren. In Rotterdam is hun wereld klein. Ze verbreden in Turkije hun horizon en leren andere culturen kennen.”
Volgens Cochia kost de reis naar Gaziantep in Turkije 3200 euro. Daarvan betaalt de school 600 tot 700 euro, de rest wordt door Brussel betaald. Gemeenteraadslid Anton Molenaar van Leefbaar Rotterdam heeft veel kritiek: “Waarom moeten deze jongeren naar Turkije om hun wereld te verbreden? Dat kan in Rotterdam ook. We hebben hier 180 culturen.” Ook Jos Verveen van D66 is het niet met het initiatief van de wijkschool eens: “Je moet geen schoolreisjes maken op kosten van de belastingbetaler. Of het nu een wijkschool of gymnasium is, op school hoor je les te krijgen. Ik heb hier grote moeite mee.”
© Nationale Onderwijsgids