Hoogleraar Jouke van Wijk stelde begin september dat 500.000 banen op mbo niveau 2 of 3 voorgoed zullen verdwijnen. Volgens Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, is dit onjuist. Kijkend naar de cijfers concludeert hij dat er geen werkloze generatie onder mbo'ers zal ontstaan. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.
NOG
Voorzitter MKB-Nederland: verdwijning 500.000 mbo-banen onjuist
-Volgens de cijfers van het CBS (2012) zijn er 1,1 miljoen personen met een diploma op mbo niveau 2 of 3. 6,5 procent van hen is werkloos, tegenover 6,4 procent van de gehele beroepsbevolking. Als er de komende jaren 500.000 banen verloren zouden gaan, zoals Van Wijk beweert, dan zou dit betekenen dat de helft van de vrijgekomen arbeidsplaatsen als gevolg van uittreding niet opnieuw worden ingevuld. Volgens Van Straalen ligt dat niet voor de hand. Een dergelijke ontwikkeling heeft zich de afgelopen vijftien jaar ook niet voorgedaan, terwijl grote veranderingen als de verbreding van ict-toepassingen hebben plaatsgevonden.
Ook de prognoses van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (periode 2013-2018) zijn niet slechter voor mbo'ers dan voor hbo'ers. De kansen op een baan zijn voor deze schoolverlaters gemiddeld genomen even groot. Kenniscentra voor beroepsonderwijs hebben ook arbeidsmarktonderzoeken uitgevoerd. Daaruit blijkt dat 70 procent van de mbo-opleidingen op niveau 2 en 3 goede kansen op een baan bieden. Het bedrijfsleven verwacht ook dat gediplomeerde mbo'ers gewoon aan de slag kunnen in bijvoorbeeld de bouwtechnische sector (schilders, stukadoors, elektriciens, verwarmingsmonteurs), de detailhandel en de horeca, aldus Van Straalen.
Volgens Van Straalen verandert de arbeidsmarkt voor mbo-functies razendsnel. Deze veranderingen hebben echter te maken met inhoud en niet met opleidingsniveau. Volgens de voorzitter van MKB-Nederland is het daarom zaak dat onderwijs en bedrijfsleven nauw met elkaar blijven samenwerken om de opleidingsinhoud aan te laten sluiten bij de vraag uit de praktijk.
© Nationale Onderwijsgids