Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Er moet serieus werk gemaakt worden van het opleidingsniveau in verpleeghuizen. Dat zegt Christina Woudhuizen, hoofd innovatie van V&VN. De meeste verpleegkundigen die in verpleeghuizen werken hebben niveau 2. Meldt de beroepsvereniging. 

Daarmee reageert Woudhuizen op het plan van aanpak kwaliteit verpleeghuizen van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid ('Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen'). "Wij zeggen al jaren dat de ouderenzorg te lijden heeft onder een toenemende zwaarte van zorg, het opleidingsniveau blijft daarbij achter”, zegt zij. “Veel werk in verpleeghuizen wordt gedaan door helpenden niveau 2. Zij hebben eigenlijk de functie die verzorgenden IG zouden moeten uitvoeren. Maar verzorgenden niveau 3 doen vaak de coördinerende werkzaamheden."

Voor de gezondheidszorg is het slecht dat het niet goed gaat met het opleidingsniveau, vindt Woudhuizen. "Medewerkers moeten daardoor regelmatig taken doen waarvoor zij niet zijn opgeleid. Fouten maken is niet leuk en het kan er diep inhakken. Een helpende niveau 2 zou bijvoorbeeld geen medicatie moeten hoeven toedienen."

Woudhuizen stelt dat de zorg complexer wordt en uit daar haar zorgen over. "Maar deze jonge mensen zijn dan nog niet opgeleid voor de complexe taken waarvoor zij komen te staan. Zie hen dan nog maar gemotiveerd te houden om later voor de ouderenzorg te kiezen." Om te laten zien welke uitdagingen de ouderenzorg kan bieden, is V&VN samen met ActiZ een campagne gestart.

Meer informatie over de campagne is te vinden op daarzitmeerachter.nl.

© Nationale Onderwijsgids