Logo_logo_leergeld1

Stichting Leergeld luidt de noodklok over de hoge kosten waar leerplichtige kinderen uit minima gezinnen tegenaan lopen als zij naar het mbo gaan. Schoolkosten van boven de 1000 euro lijken geen uitzondering. Een groep leerplichtige leerlingen van 16/17 jaar dreigt hierdoor uitgesloten te worden van het mbo. Dit schooljaar moeten studenten die vanuit het vmbo doorstromen naar het mbo namelijk een startkwalificatie halen en zijn derhalve leerplichtig, maar zij krijgen geen studiefinanciering en hebben geen OV-kaart. Dit meldt de Stichting Leergeld.

Naast verplicht lesgeld (vanaf 18 jaar) en een vrijwillige bijdrage draaien mbo-studenten of hun ouders in de bestaande wettelijke systematiek zelf op voor opleidingsgebonden kosten. Voorbeelden daarvan zijn een laptop, werkkleding en speciaal schoeisel of producten voor de praktijkles. Reis- en verblijfkosten naar school of stageplek of leerbedrijf zijn voor eigen rekening (invoering van de OV kaart voor mbo-ers is uitgesteld tot 1 januari 2017). Voor leerplichtig 16/17-jarige studenten uit gezinnen met minimale financiële mogelijkheden leidt dit tot betalingsproblemen en mogelijk tot uitval. Het gaat om leermiddelen zonder welke een leerling niet in staat is de lessen te volgen of zonder welke de leerling niet aan de opleiding mag beginnen. Deze kosten moeten daarnaast in zijn geheel bij aanvang van de opleiding worden voldaan. 
 
Tot afgelopen schooljaar konden ouders een beroep doen op tegemoetkoming studiekosten via het DUO. Het maximale bedrag was ruim 600 euro, afhankelijk van het inkomen van de ouders. Dit schooljaar wordt deze systematiek vervangen door verhoging van het kindgebonden budget (ongeveer  67 euro per maand). Daarmee wordt dit probleem nog groter: er wordt maandelijks een bedrag aan ouders uitgekeerd, terwijl opleidingsgebonden kosten aan het begin van het schooljaar volledig betaald moeten worden. Daarnaast vergroot deze systematiek het risico dat het geld in het reguliere huishoudbudget wordt opgenomen en niet wordt gereserveerd voor en besteed aan onderwijskosten voor de kinderen. 
 
De Stichting Leergeld is een campagne begonnen om de problematiek onder de aandacht te brengen. Er zijn inmiddels al Kamervragen gesteld, maar een oplossing voor het probleem is er nog niet. 
 
© Nationale Onderwijsgids