Bestuurders van gemeenten, onderwijs en het UWV in Noordoost-Brabant hebben het regionale Convenant voortijdige schoolverlaters (vsv) en kwetsbare jongeren 2016-2020 ondertekend. Het convenant bevat gezamenlijke afspraken over het verder terugdringen van voortijdig schoolverlaten en over betere ondersteuning van kwetsbare jongeren van school naar werk. Dat meldt gemeente Uden.
Het convenant betekent een mijlpaal voor de regionale samenwerking op het gebied van versterking van arbeidsparticipatie van (kwetsbare) jongeren. Voortijdige schoolverlaters en kwetsbare jongeren lopen zonder adequate begeleiding een verhoogd risico om na hun schooltijd geen passende baan te krijgen. Ze missen de hiervoor benodigde ‘startkwalificatie’. Arbeidsparticipatie draagt echter bij aan sociale, economische en financiële zelfstandigheid en daarmee een betere toekomst.
In Noordoost-Brabant hebben gemeenten, onderwijs en het UVW de handen ineen geslagen om voortijdige schoolverlaters en kwetsbare jongeren aan een (minimale) startkwalificatie te helpen of toe te leiden richting arbeid. De samenwerkende partijen zetten vooral in op preventie: voorkomen dat leerlingen uitvallen en zorgen voor betere begeleiding van school naar school of van school naar werk. Terugleiden naar school is in de praktijk een moeizaam proces gebleken.
In het convenant hebben de partners met elkaar afgesproken hoe de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant gaat bijdragen aan de landelijke doelstelling van maximaal 20.000 nieuwe vsv-ers in 2020. Ook zijn er afspraken gemaakt dat alle kwetsbare jongeren in de regio in 2020 een passende plek op de arbeidsmarkt hebben, een stageplaats of in een traject richting werk zitten.
De drie speerpunten van het convenant zijn de overgang van school naar school, niet alleen van vmbo naar mbo maar ook van speciaal onderwijs en praktijkonderwijs naar mbo en van mbo naar mbo. Het tweede punt is overbelaste jongeren: betere aansluiting van de aanwezige maatregelen, maatwerk voor de jongeren. Tot slot kwetsbare jongeren: alle jongeren in beeld, stage- en leerwerkplekken en arbeidstoeleiding.
© Nationale Onderwijsgids