Normal_college_leeg_stoelen

De instroom van mbo-studenten in het hoger onderwijs staat op het laagste punt in tien jaar. Hoewel de instroom daalt stijgt juist het aantal mbo-studenten met een mbo-niveau 4 diploma. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van OCW. Ook blijkt dat de uitval bijzonder hoog is onder mbo-studenten die doorstromen. Dat meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

De begeleiding van mbo’ers moet dan ook beter, ook kunnen hogescholen en mbo-instellingen meer samenwerken om mbo’ers voor te lichten. Nicky Nijhuis, voorzitter van het JOB: “Hogescholen en mbo-instellingen moeten samen optrekken om uitval te voorkomen en mbo-studenten goed voor  te lichten over het hoger onderwijs.”

Niet alleen de instroom van mbo'ers is gedaald, ook zijn er minder studenten met een functiebeperking in het studiejaar 2015-2016 gestart. Deze instroomdaling kan op een toegankelijkheidsprobleem duiden, en lijkt een gevolg van een cumulatie van overheidsmaatregelen: Het leenstelsel leidt er bijvoorbeeld toe dat studenten met een functiebeperking geen jaar extra basisbeurs meer kunnen aanvragen, maar achteraf een kwijtschelding van 1200 euro. Daarnaast is de Wajong Studieregeling vervangen door de individuele studietoeslag. De hoogte van de individuele studietoeslag verschilt fors per gemeente: van 42 tot 340 euro per maand. Marian de Groot, directeur van handicap + studie: “Verschillende maatregelen hebben grote financiële gevolgen voor studenten met een functiebeperking en hebben gezorgd voor ongelijke behandeling. Daarom moeten er maatregelen genomen worden om het hoger onderwijs voor studenten met een functiebeperking beter toegankelijk te maken.”

Expertisecentrum handicap + studie, Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en de LSVb roepen gezamenlijk op om belemmeringen zoals het leenstelsel weg te nemen zodat het hoger onderwijs voor iedereen toegankelijk wordt. Het onderzoek van OCW toont aan dat de gehele instroom van studenten in het hoger onderwijs fors is gedaald. Sinds de invoering van het leenstelsel is bij universiteiten de instroom gedaald met 5 procent en bij hogescholen zelfs met 8 procent. 

© Nationale Onderwijsgids