Ruim 88 procent van de mbo-studenten en 91 procent van de mbo-medewerkers voelt zich in hun school (zeer) veilig. Dat blijkt uit de Monitor Sociale Veiligheid in de mbo-sector 2014-2015. Dit meldt de MBO Raad.
De lesruimten op school zijn voor mbo-studenten de meeste veilige plek met 93 procent. Het percentage studenten dat zich (zeer) onveilig voelt zit rond de 1 procent. Incidenten rond psychisch-fysieke agressie zijn dalende, met een dip in 2008, naar gemiddeld 4 procent. Ook het aantal studenten dat wapens bij zich heeft, is verminderd naar onder de 1 procent. Frequent spijbelen komt minder voor, incidenteel spijbelen daarentegen is toegenomen. Voor het eerst is de sociale veiligheid rond LHBT'ers (lesbisch, homo, bi en transgender) opgenomen in de monitor. Zij voelen zich nagenoeg net zo veilig als hetero studenten in en buiten school. Toch zijn zij bijna drie keer zo vaak slachtoffer van pesten, discriminatie en andere vormen van psychisch geweld.
91 procent van de medewerkers voelt zich veilig in en rond school. Bijna 1 procent voelt zich zeer onveilig. 7 procent van het onderwijzend personeel heeft te maken met psychisch-fysieke agressie tegen 6 procent van het ondersteunend personeel. Vaak gaat het om pesten en soms ook om seksuele intimidatie. Het aantal diefstallen daalt naar 3,1 procent, maar het aantal vernielingen stijgt licht naar 2,5 procent. 7 procent van de medewerkers krijgt hier vaker dan één keer mee te maken. Binnen het eigen team durven vrijwel alle LHBT-ers open te zijn over hun geaardheid. Een derde daarvan is daarover ook open tegenover studenten.
Sinds 2002 meet expertisecentrum beroepsonderwijs (ecbo) in nauwe samenwerking met het mbo om de twee tot drie jaar de sociale veiligheid onder studenten en medewerkers in het mbo. De monitor van 2014/2015 is de zesde in een reeks.
© Nationale Onderwijsgids