Stichting Zwerfjongeren Nederland is een jaar geleden samen met gemeenten, het mbo en de daklozenopvang een praktijkexperiment 'onderwijs op maat' gestart in Friesland en Groningen. De organisatie wil voor jongeren die in de schulden zitten een situatie creëren waardoor ze weer naar school kunnen en een toekomst kunnen opbouwen. Dit meldt NOS.
NOG
Proef voor 'onderwijs op maat' aan daklozen met schulden moet landelijk
-Jongeren uit Groningen en Friesland mogen eerst hun opleiding afmaken, alvorens ze hun schuld hoeven af te lossen. Dit is een proef op initiatief van Stichting Zwerfjongeren Nederland. Het experiment is niet alleen gericht op de circa 9000 zwerfjongeren die Nederland rijk is, maar ook op de 140.000 jongeren die thuiszitten. Deze jongeren hebben geen uitkering of inkomen, gaan niet naar school en hebben geen diploma. Volgens projectleider Marleen van der Kolk is de combinatie van een leven 'op orde' brengen en een diploma het beste. "Want zonder startkwalificatie dreigt een leven in de bijstand."
Tweede Kamerlid Vera Bergkamp van D66 wil dat de proef wordt uitgebreid naar heel Nederland. Nu is het nog zo dat de landelijke incassobureaus niet meedoen aan het experiment waardoor instanties zoals DUO of de Belastingdienst toch met flinke boetes of heffingen kunnen komen.
Het praktijkexperiment 'onderwijs op maat' aan dak- en thuisloze jongeren is gestart in het najaar van 2015 en loopt tot augustus 2019. Het doel is hierbij dat 60 procent van de 35 jongeren een diploma heeft en erin is geslaagd het leven op orde te brengen. Ook moet er dan een aanpak gerealiseerd zijn voor passend mbo-onderwijs voor dak- en thuisloze jongeren.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids