Mbo-studenten uit Breda krijgen statiegeld nu meteen op hun rekening

Studenten van Curio aan de Biesdonkweg in Breda krijgen nu meteen hun statiegeld terug als ze plastic flesjes inleveren. Curio is de eerste mbo-school in Brabant met zo’n statiegeldmachine. Dat meldt Breda Vandaag.

De machine in de school werkt bijna hetzelfde als de statiegeldmachines in de supermarkten. Alleen bij deze machine krijg je in plaats van een bonnetje je geld direct op je rekening gestort.

Experiment 

Op dit moment is de machine nog een experiment, maar meerdere scholen komen ervoor in aanmerking als de pilot een succes is. Statiegeld Nederland kwam met het idee voor de machine. Het doel is namelijk om op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland het inzamelen van plastic en blik makkelijker te maken. Scholen zijn voor hen een belangrijke plek. Meerdere mbo- en hbo-scholen zijn al in gesprek met Statiegeld Nederland.

Speciaal bankaccount 

Bij Curio kwam Statiegeld Nederland begin 2024 langs om te vragen of ze geïnteresseerd waren in de pilot. “Er moest veel geregeld worden. Daarbij moet je ook denken aan een speciaal bankaccount waar het geld van de studenten op gestort wordt. Dat moet op een veilige wifi-verbinding draaien”, stelt facilitair specialist Erik Groels.

Inzamelen van afval 

Nu gaat de school kijken of er daadwerkelijk meer plastic en blik worden ingeleverd. Studenten gooiden het voorheen altijd weg in grote gele plastic afvalbakken. “De nieuwe machine is voor de studenten een mooie tegemoetkoming voor hun hulp bij het inzamelen van afval”, aldus Groels.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk