Het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch en ROC Friese Poort in Sneek starten in september 2017 met een opleiding Gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine. Deze unieke opleiding, gebaseerd op de vijf principes van Dutch Cuisine van meesterkok Albert Kooy, is een niveau 4-opleiding die gericht is op de koks van en voor de toekomst. Dit meldt Koning Willem I College.
Beide roc’s bieden al koks- en horecaopleidingen niveau 2 en 3 aan gebaseerd op Dutch Cuisine. Ook voor een niveau 4-opleiding kunnen studenten vanaf komend studiejaar dus bij ROC Friese Poort en het Koning Willem I College terecht. “Je merkt dat studenten na niveau 3 verdwijnen. Ze kunnen bij ons nu nog geen niveau 4-opleiding volgen. Daarmee was ons product nog niet af. We zijn straks in staat ook het laatste stukje aan te bieden. Hiermee zijn onze studenten nog beter voorbereid op de wensen van de arbeidsmarkt”, aldus Gerard Voskuilen, coördinerend docent ROC Friese Poort.
Vertegenwoordigers van de beide horecaopleidingen geven aan dat ze trots zijn deze opleiding gezamenlijk te hebben ontwikkeld. De opleiding is een meerwaarde voor de studenten, ze worden breder inzetbaar. Marc Raaijmakers, directeur Middelbare Horeca School van het Koning Willem I College: “Het wordt een opleiding waar koken centraal staat en die studenten na laat denken over de horeca in de keuken en onze voeding. Hoe gaat het straks met ons eten? Welke alternatieven kunnen we verzinnen voor ingrediënten die er straks niet meer zijn? Hoe zorgen we voor beter eten en een optimale eetbeleving, bijvoorbeeld voor ouderen? Een dergelijke niveau 4-opleiding is er nog niet en er is veel behoefte aan.”
De uitgangspunten van de opleiding Gespecialiseerd kok zijn gebaseerd op de principes van Dutch Cuisine van meesterkok Albert Kooy. De filosofie van Dutch Cuisine is 100 procent duurzaam en toekomstgericht met winst voor iedereen: producent, consument en de aarde. Met de introductie van deze opleiding bereikt de opmars van Dutch Cuisine in het onderwijs een nieuw hoogtepunt.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids