Verschillende mbo’s, hogescholen en ondernemers werken samen in het project ‘Industriële Robotica’ in Harderwijk. Via een ‘robotschool’ worden zoveel mogelijk mensen op alle niveaus klaargestoomd voor de toekomst van de industriële robotica. Dit meldt omroep Gelderland.
NOG
Nieuwe robotschool leidt op alle niveaus op in industriële robotica
-De industrie verandert razendsnel door digitalisering en robotisering. Deze verandering stelt nieuwe eisen aan productieprocessen en arbeidsprocessen. Vakmensen moeten beschikken over de laatste technische kennis, maar ze moeten ook flexibel en in teamverband kunnen samenwerken. De robotschool in Harderwijk wil zoveel mogelijk mensen op alle niveaus klaarstomen voor de toekomst van de industriële robotica.
In het project Industriële Robotica draait het niet alleen om theoretische kennis, maar juist om het ontwikkelen van vaardigheden, beroepshouding en praktijkkennis. AWL-Techniek in Harderwijk richt hiervoor een fieldlab in, waar studenten op vmbo-, mbo- en hbo-niveau praktijkgericht leren. Deze ‘robotschool’ ontwikkelt nieuwe onderwijsmethodes, die zich speciaal richten op industriële robotica.
De technische industrie maakt momenteel grote veranderingen door, waardoor het tekort aan technische vakmensen verder dreigt op te lopen. Door het samenwerkingsproject wordt de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de regio verbeterd. Gedeputeerde Michiel Scheffer steunt de robotschool: ‘We staan voor de vierde industriele revolutie. De robotschool leidt vakmensen op voor de economie van de toekomst. Dat is hard nodig, want een slimme industrie heeft slimme mensen nodig.’
De samenwerkende partners in het project zijn vanuit het onderwijs Landstede MBO Harderwijk, Deltion College, Hogeschool Windesheim en Morgen College Harderwijk. FME, opleidingsfonds A+O Metalektro, het ministerie van onderwijs en de provincies Gelderland en Overijssel ondersteunen het project.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids