Onderwijs en ondernemers in Rivierenland en de Stedendriehoek gaan samen vakmensen opleiden voor de sectoren schone technologie, agrofood, transport en logistiek. Mbo’ers worden klaargestoomd voor de economie van de toekomst. Dit gebeurt met praktijkoefeningen, online lessen en serious games. Provincie Gelderland investeert 365.000 euro in de samenwerkingsverbanden in het vakonderwijs. Dat meldt de provincie Gelderland.
De arbeidsmarkt in Gelderland wordt steeds krapper. Het aantal vacatures is in 2016 gestegen naar 90.000. Vooral in de techniek en ict worden vacatures moeilijk ingevuld. Gedeputeerde Michiel Scheffer: "Er is een groeiend tekort aan goed geschoolde vakmensen. Drie op de vier bedrijven heeft nu al moeite vakmensen te vinden en dat worden er steeds meer. Meer samenwerking tussen onderwijs en ondernemers moet ervoor zorgen dat het vakonderwijs beter aansluit bij de vraag uit het bedrijfsleven."
Technologische ontwikkelingen en nieuwe productiemethoden hebben grote invloed op de maakindustrie. Belangrijke ontwikkelingen zijn digitalisering, robotisering en de overgang naar een afvalloze (circulaire) economie. Scheffer: "Voor bedrijven is het noodzakelijk mee te gaan met deze ontwikkelingen. Dit vraagt andere kennis en vaardigheden van medewerkers. Een slimme industrie heeft slimme mensen nodig om de uitdagingen aan te kunnen gaan waar we nu en in de toekomst voor staan."
In de Stedendriehoek gaat ROC Aventus samen met zes bedrijven toekomstige vakmensen opleiden in slim en schoon (circulair) produceren. Het Groene Brein, een netwerk van 120 wetenschappers, heeft een virtual reality game gemaakt voor afvalloos werken. In Innovatielabs werken mbo’ers aan praktijkopdrachten. Daarnaast wordt er de Lab Academy opgezet met een intensief programma van gastcolleges, workshops en stages waarin studenten kennis maken met de bedrijven.
In Rivierenland zetten ROC Rivor en Opleidingscentrum Rivierenland samen met ondernemers in de voedingsindustrie, bouw en logistiek een Praktijklab op om de gaten op de arbeidsmarkt te dichten. Rivierenland heeft vooral veel kleine bedrijven. Die bedrijven vragen naast vakkennis ook steeds meer ondernemerschap van nieuwe medewerkers. In het praktijklab voeren studenten echte praktijkopdrachten van bedrijven uit.
Tot 2020 zet provincie Gelderland 14 miljoen euro in om het gat tussen onderwijs en arbeidsmarkt te dichten. Dit moet onder andere gebeuren door het omscholen van docenten en het stimuleren van techniekonderwijs.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids