Normal_fiets_kapot

Zeeland kent nauwelijks fietstechnici (voorheen fietsenmakers). Dat terwijl de provincie tot een van de beste fietsprovincies van het land behoort. Fietsenzaken hebben grote moeite om geschoolde werknemers te vinden. Vanaf september aanstaande komt er in Middelburg eindelijk een opleiding tot fietstechnicus. Dat meldt PZC.

Komend schooljaar kunnen aanstaande fietstechnici op de Tweewieler Academy in de Zeeuwse hoofdstad een opleiding op mbo-niveau 2 volgen. Na het succesvol afronden daarvan kunnen zij zelfstandig aan de slag. Ook kan er een vervolgstudie worden gedaan op niveau 3 of 4. Bij niveau 4 mag de afgestuurde zelf een fietsenzaak leiden.

Er is een samenwerking aangegaan met ROC Midden Nederland, omdat die onderwijsinstelling al een soortgelijke opleiding heeft en het juiste diplomanummer bezit. De Tweewieler Academy werkt daarnaast samen met fietscafé Cycle Hub in Middelburg, dat een ruimte zal verhuren die als leslokaal gebruikt kan worden.

Kandidaten die de opleiding tot fietstechnicus volgen, komen terecht op een leerwerk-plek. Dat houdt in dat zij één dag per week naar school gaan en de overige vier dagen aan de slag gaan bij een fietsenzaak. Voor de opleiding is plek voor 16 tot 17 studenten. Inmiddels zijn er al iets meer dan tien aanmeldingen. De studie is geschikt voor verschillende doelgroepen. Zo hebben zich bijvoorbeeld mensen aangemeld via het UWV. Ook voor medewerkers van een fietsenzaak die hogerop willen kan de opleiding uitkomst bieden.

De roep om fietstechnici in Zeeland is in lijn met de grote behoefte aan ander technisch personeel in de provincie. Vergrijzing en wegtrekkende jongeren zijn de voornaamste oorzaken van het grote tekort aan gekwalificeerde werknemers. Voor toekomstige fietstechnici is er goede hoop, niet alleen omdat fietsen in ons land erg populair is; ook de e-bike wint steeds meer aan populairteit. Omdat er niet meer alleen sprake is van mechaniek, maar ook van elektrotechniek, heet een fietsenmaker daarom tegenwoordig fiets'technicus'.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids