Normal_mbo__hbo__school__verpleging__verpleegkunde__leren

Randstad introduceert een nieuw opleidingstraject dat het voor zorginstellingen laagdrempeliger en aantrekkelijker maakt om leerlingen aan te nemen. Volgens Randstad ligt een belangrijk deel van de oplossing van het personeelstekort in de zorg in het beschikbaar stellen van meer leerwerkplekken. Het nieuwe opleidingstraject draagt bij aan dat doel. Dit meldt Randstad.

De praktijk leert dat zorginstellingen vaak onvoldoende middelen hebben om leerlingen te begeleiden. In het nieuwe opleidingstraject wordt een groep ervaren verzorgenden en verpleegkundigen opgeleid tot praktijkbegeleider, om vervolgens in die functie direct bij zorginstellingen aan de slag te kunnen. Het is een van de zes nieuwe initiatieven van Randstad Zorg Vakschool die op verschillende niveaus beweging moeten brengen in de zorgarbeidsmarkt.

Het kabinet kondigt maatregelen aan die het personeelstekort in de komende vier jaar weg moeten werken. Lenneke Dijkhuis, directeur Randstad Zorg: “Een mooie ambitie waarbij investeren in opleiding en omscholing belangrijk is. Maar, het betekent ook dat er meer leerwerkplekken beschikbaar moeten komen om die (om)scholing beter mogelijk maken. Uit ervaring weten we dat zorginstellingen vaak drempels ervaren om leerlingen aan te nemen. De noodzaak wordt erkend en de wil is er, maar vaak zijn er onvoldoende middelen om leerlingen on-the-job te begeleiden.”

Om die drempels weg te nemen start Randstad Zorg in september dit speciale opleidingstraject. Na afronding van hun opleiding kunnen de nieuwe praktijkbegeleiders via Randstad direct aan het werk bij een zorginstelling.

Het initiatief wordt positief ontvangen door zorginstellingen. Tanja Ineke, bestuurder van Libertas Leiden: “Opleiden levert een belangrijke bijdrage aan het oplossen van personeelskrapte, nu en in de toekomst. Dit betekent naast het creëren van extra opleidingsplaatsen dat ook de begeleiding rondom leerlingen goed geregeld moet zijn. Met dit traject kunnen wij nu het aantal leerwerkplekken uitbreiden.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids