Normal_8548

BREDA - West-Brabant ligt op koers met de aanpak van voortijdig schoolverlaten. De cijfers van het schooljaar 2009-2010 laten zien dat er 25,7 procent minder schooluitvallers zijn dan in het nuljaar 2005-2006. Hiermee staat West-Brabant landelijk op de zevende plaats.

Bestuurlijk trekker van het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC West-Brabant), Saskia Boelema, vertelt: "De samenwerking tussen gemeenten op de terreinen van leerplicht en voortijdig schoolverlaten levert echt grote voordelen op. Dat vind ik erg belangrijk, omdat we daardoor bereiken dat steeds meer jongeren hun opleiding afmaken. Hiermee zorgen wij ervoor dat ze betere toekomstkansen hebben."

Het streven in West-Brabant is om op 1 augustus 2012 voor achttien gemeenten één gezamenlijke leerlingenadministratie te hebben. Intensievere samenwerking tussen gemeenten en met onderwijsinstanties komt de aanpak van verzuim en voortijdig schoolverlaten ten goede.

Dat blijkt ook uit de cijfers. Leerlingenstromen gaan immers over gemeentegrenzen heen. Daarom is het belangrijk dat die gemeenten zoeken naar een eenduidige aanpak in de vorm van bijvoorbeeld één contactpersoon en één administratie. Uniforme registratie zorgt ervoor dat gegevens gemakkelijker toegankelijk en probleemgevallen sneller zichtbaar zijn.

De West-Brabantse resultaten zijn opmerkelijk. Slechts één dichtbevolkte regio met een grote stad (Alkmaar, 6e plaats) staat boven West Brabant. Voor het overige wordt de top vijf bezet door landelijke, dunbevolkte regio's. In de provincie scoort West-Brabant (Breda) het beste ten opzichte van de regio's Noord-Oost (Den Bosch), Zuid-Oost (Eindhoven) en Midden (Tilburg).

ROC West Brabant behoort tot de tien best scorende roc's in Nederland; mede door een groot aantal maatregelen om voortijdig schooluitval te voorkomen.

Het streven van ROC West Brabant is om binnen al haar opleidingen de zorg voor leerlingen en de begeleiding bij hun schoolloopbaan verder te optimaliseren en daarmee het aantal leerlingen dat zonder startkwalificatie het onderwijs verlaat zo dicht mogelijk bij 0 te brengen.

Bestuursvoorzitter Rob Franken: "Ons land heeft steeds meer behoefte aan goed opgeleide vakmensen en onze jongeren hebben recht op een goede opleiding die hun toekomstkansen vergroot. Wij willen ons daar optimaal voor inzetten. Kern van de organisatie is een compacte structuur met veel aandacht voor zorgcultuur."

Het ministerie van OCW, de West-Brabantse gemeenten en onderwijsinstellingen hebben in 2008 een convenant afgesloten om de schooluitval terug te dringen. Streven daarin is om in het schooljaar 2011-2012 het aantal voortijdig schoolverlaters landelijk terug te brengen van 70.000 naar 35.000.

De partijen zijn van plan om opnieuw voor drie schooljaren een convenant af te sluiten met als doel het aantal voortijdig schoolverlaters terug te brengen naar 25.000. Dit convenant gaat op 1 augustus 2012 van start.

© Nationale Onderwijsgids