ROTTERDAM - Het Benthemplein, vlakbij het Hofplein in Rotterdam, is over een jaar het eerste grootschalige waterplein van de wereld.
Van een leeg en saai plein wordt het omgetoverd tot een plek waar omwonenden kunnen relaxen, spelen en sporten. En waar - als het hard regent - het hemelwater op een milieuvriendelijke manier wordt opgevangen en afgevoerd. Het ontwerp is samen met de omgeving tot stand gekomen.
Doordat het klimaat verandert, regent het steeds vaker en harder. Net als veel andere gemeenten heeft Rotterdam in dichtbebouwde wijken weinig ruimte om al dat water op te vangen en vast te houden. Zodra het extreem hard regent, kunnen riolen en singels overlopen, waardoor water op straat blijft staan of terechtkomt in kelders. De aanleg van waterpleinen zoals het Benthemplein, biedt hiervoor een oplossing. Het plein ligt ingeklemd tussen de Schiekade en het Jeugdtheater Hofplein.
Vrij voor discussie
Studenten van het opleidingscentrum Zadkine hebben in 2009 aan het stadsbestuur gevraagd of er mogelijkheden waren het stenige Benthemplein aantrekkelijker te maken. Nina Mols (19) was een van hen. ‘`Het was toen Jongerenjaar en we wilden een sportactiviteit houden op het plein. Van het een kwam het ander en voor we het wisten, discussieerden we met stedenbouwkundigen en omwonenden over het ontwerp voor een plein met meerdere functies."
Zo'n dertig mensen dachten mee over de inrichting van het plein. Er stond maar één ding vast: het moest een waterplein worden. Verder was alles vrij voor discussie: van de kleur van de stoeptegels tot de verlichting van het plein. Mols: "Samen met andere studenten van Zadkine hebben wij ons vanaf het begin af aan hard gemaakt voor een sportveld. En dat komt er ook. Eerlijk gezegd hadden we niet gedacht dat het zou lukken. Jongeren worden immers niet heel vaak serieus genomen bij dit soort discussies. Maar in dit geval dus wel. Super!"
Schaatsen op het plein
Het water dat straks op en rond het plein wordt opgevangen, stroomt via grote glimmende goten naar twee ondiepe bassins. Als het erg hard regent, kan het water vanuit deze bassins overstromen in het sportveld dat in een verdiept gedeelte ligt van ruim twee meter diep. Dit diepe bassin geeft het water vervolgens langzaam af aan het grondwater en aan de nabijgelegen Noordsingel. Mols: "Ik hoop dat - als het vriest - we kunnen gaan schaatsen op het volgelopen sportveld. Dat zou helemaal mooi zijn."
Het geld voor het nieuwe plein komt onder meer van de gemeente, van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en van het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard.
© Nationale Onderwijsgids