Normal_studenten_studiegroep_samenwerken

Van 16 tot en met 22 november vindt weer de Week van de Internationale Student plaats. Hogescholen, universiteiten en mbo-scholen richten de schijnwerpers op buitenlandse studenten die in Nederland zijn én op Nederlandse studenten die in het buitenland studeren of hebben gestudeerd. Onderwijsinstellingen door het hele land doen mee en dit jaar is ook voor het eerst het mbo vertegenwoordigd. Dit meldt Nuffic.

De winst van een buitenlandervaring

Bij internationale studenten denken we meestal niet direct aan Nederlandse studenten. Toch zijn er elk jaar vele duizenden Nederlandse studenten die (een deel van) hun studie in het buitenland volgen, of daar stage lopen. Zo’n ervaring levert jonge mensen veel op, persoonlijk en professioneel, uit welk land ze ook komen. De winst van een buitenlandervaring staat daarom centraal tijdens deze Week of the International Student.
 
Opvallend is de ochtend die STC mbo college in Rotterdam organiseert voor een groep studenten die juist niet mee zijn op een internationale studiereis. Zij krijgen workshops over zakendoen in Duitsland en internationaal netwerken. In Den Bosch laat Avans Hogeschool (potentiële) internationale studenten kennismaken met het lesprogramma, medestudenten en docenten. Universiteit Twente richt zich met de informatiemarkt Let’s go! vooral op studenten die de stap naar het buitenland nog niet gemaakt hebben. En Hogeschool Zeeland plant een modeshow met gerecyclede materialen, waar alle nationaliteiten welkom zijn.
 

Live events en podcasts

Nuffic ondersteunt met promotiemateriaal, een overzicht van de activiteiten door het hele land, 4 Facebook Live-events die studenten via het Study in Holland-kanaal kunnen volgen en 4 podcasts. Die worden opgenomen bij Universiteit Leiden, Hogeschool Rotterdam en MBO College Airport in Hoofddorp. Daarin vertellen zowel Nederlandse als buitenlandse studenten over wat hun internationale ervaring heeft opgeleverd.
 
Als afsluiter van de week is er op vrijdag 22 november een bijeenkomst in het Tropenmuseum in Amsterdam. Enkele honderden studenten die met een beurs van het Orange Knowledge Programma in Nederland studeren of hebben gestudeerd ontmoeten elkaar dan. Hier wordt de laatste podcast opgenomen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids