Inwerkingtreding omkeerregeling in het mbo uitgesteld

De omkeerregeling, waarbij op mbo niveau 4 het examenonderdeel Nederlandse taal op één niveau lager mag worden afgesloten, zou oorspronkelijk per 1 augustus 2021 in werking treden. Deze datum blijkt niet haalbaar te zijn. De wettelijke grondslag van de omkeerregeling ligt in de Wet Taal en Toegankelijkheid. De Eerste Kamer zou deze wet dit voorjaar behandelen, maar heeft haar controversieel verklaard vanwege de demissionaire status van het kabinet. Het wetsvoorstel wordt pas weer behandeld als er een nieuw kabinet gevormd is.

Om inwerkingtreding van de omkeerregeling mogelijk te maken, moet er een wettelijke grondslag zijn. Deze wettelijke grondslag wordt gecreëerd met de Wet Taal en Toegankelijkheid (WTT). Dit is een breder wetsvoorstel, waarin vooral elementen staan die het hoger onderwijs raken. Met de WTT wordt het mogelijk gemaakt om voor een beroepsopleiding verschillende referentieniveaus vast te stellen. Behandeling van deze wet is al enkele keren eerder uitgesteld, maar stond nu voor het voorjaar 2021 op de planning voor behandeling in de Eerste Kamer. De Eerste Kamer heeft echter op 2 februari 2021 besloten dit wetsvoorstel controversieel te verklaren, gezien de demissionaire status van het kabinet. Het gevolg hiervan is dat dit wetsvoorstel pas weer wordt behandeld wanneer er een nieuw kabinet gevormd is.
 
Hoogstwaarschijnlijk betekent dit dat behandeling van de WTT niet meer voor 1 augustus 2021 zal plaatsvinden en daarmee helaas ook dat de omkeerregeling niet in werking kan treden op die datum. Omdat niet te voorspellen is hoe lang het vormen van het nieuwe kabinet duurt, kan er ook niet met zekerheid gezegd worden wanneer inwerkingtreding wel plaatsvindt. Hopelijk in ieder geval per 1 augustus 2022, of zodra de kabinetsformatie dit mogelijk maakt. Nadere informatie volgt, zodat daar duidelijkheid over is.
 
Door: Nationale Onderwijsgids