Omgaan met geld is voor sommige jongeren best lastig. Als ze eenmaal schulden hebben, komen ze hier zelf vaak lastig uit. Rotterdam helpt jongeren in deze situatie met het Jongeren Perspectieffonds (JPF). Dit meldt de gemeente Rotterdam.
Sinds de start van de pilot in oktober 2019 zijn ruim 150 jongeren aangemeld voor het Jongeren Perspectieffonds. Hierop kwamen goede reacties. Daarom is besloten om met het fonds verder te gaan. Deze is speciaal voor jongeren tussen 18 en 27 jaar die zonder hulp niet van hun schulden afkomen. Het JPF neemt de schulden over en de jongeren 'betalen af' met een maatschappelijke tegenprestatie. Deze is goed is voor hun toekomst én draagt bij aan de stad.
Schulden
Een van die jongeren is Rachelle Kelly, die vanuit Aruba naar Nederland verhuisde voor haar opleiding. Door corona en twee onverwachte verhuizingen belandde ze in de schulden. "Ik was hopeloos, zag m’n schulden oplopen en wist niet waar ik moest beginnen", vertelt ze. "Door corona verloor ik mijn bijbaan in de horeca terwijl mijn studie online verder ging", zegt Rachelle. "Digitale lessen waren moeilijk voor mij, dus stopte ik bijna met mijn mbo-opleiding. Langzaam raakte ik alles kwijt, werd depressief en zag m’n schulden alleen maar toenemen. Via een jongerenwerker kwam ik uiteindelijk terecht bij het Jongeren Perspectief Fonds."
Werken aan een toekomst
Na het in kaart brengen van haar geldsituatie begon Rachelle met het traject. Een belangrijke eis van het JPF is motivatie om zowel de schulden op te lossen als te werken aan een toekomst. "Mijn grote doel is een hbo-diploma. Na gesprekken met mijn begeleider besloot ik om mijn mbo af te maken. Nu maak ik plannen om hierna naar het hbo te gaan en werk ik tegelijkertijd aan mijn schulden."
Tegenprestatie
Het aantal uur tegenprestatie is afhankelijk van de hoogte van de schuld. De invulling hiervan kiest Rachelle deels zelf. "Ik loop nu stage in juridische richting. We bekijken mogelijkheden binnen die hoek bij de gemeente. Maar ook vrijwilligerswerk met ouderen of kinderen lijkt me leuk.' Rachelle zit nog midden in het traject dat normaal gesproken twee jaar duurt. 'Het is zo fijn dat iemand je begeleidt bij het maken van keuzes. Het voelt alsof alles goed komt."
Door: Nationale Onderwijsgids