Provincie Zeeland start proef met mobiliteitshubs voor jongeren

Op woensdag 8 februari 2023 is de eerste schoolmobiliteitshub van Zeeland gelanceerd op het Hoornbeeck College in Goes. De hub is onderdeel van een pilot op alle mbo-locaties in Vlissingen, Goes en Middelburg. Op de plekken komen deelfietsen en e-bikes beschikbaar, waardoor studenten makkelijk vanaf bijvoorbeeld het station naar school kunnen reizen, of van school naar een praktijklocatie. Via een app is hun reis met de beschikbare deelvervoersmiddelen gemakkelijk te plannen, boeken en betalen. De lancering van de pilot vond plaats op het Hoornbeeck College in Goes. Dat meldt de provincie Zeeland. 

Op alle locaties van mbo-scholen in Goes, Middelburg en Vlissingen komen zogenaamde schoolmobiliteitshubs. Een hub is een knooppunt waar verschillende vormen van vervoer bij elkaar komen. De schoolmobiliteitshubs worden gerealiseerd vlak bij de mbo-scholen. Vanaf die plek kunnen studenten makkelijk reizen van A naar B.

Deelfiets 

Met de app van GAIYO plannen, boeken en betalen studenten eenvoudig hun reis met een deelfiets of aanvullend vervoer. Naast de scholen hebben studenten ook de mogelijkheid om hun deelfiets op andere plekken (hubs) in te leveren. Deze vorm van vervoer is voor reizigers een goede aanvulling op het huidige OV-aanbod.

Mbo-scholen 

De eerste Schoolmobiliteitshub is van start gegaan op het Hoornbeeck College in Goes. Directeur van het Hoornbeeck College Evert Timmerman, gedeputeerde Harry van der Maas (Provincie Zeeland) en wethouder André van der Reest (gemeente Goes) opende de eerste hub. De hubs worden getest op de mbo-scholen in Goes, Middelburg en Vlissingen. Bij succes zal de pilot ook op andere plekken in Zeeland starten, zoals Zierikzee en Terneuzen.

Vervoersbehoeften van de reiziger 

Deze pilot is onderdeel van de Regionale Mobiliteitsstrategie. De afgelopen jaren hebben de Zeeuwse gemeenten, betrokken organisaties en Provincie Zeeland toegewerkt naar een nieuw vervoerssysteem. In de strategie staat hoe we de komende jaren de overstap gaan maken van schoon, snel en slim vervoer met als basis een stevig netwerk van de bus, trein en boot. Vanaf 2025 kunnen reizigers in Zeeland kiezen uit een ideale mix van (openbare) vervoersmiddelen (klein en groot), opstappunten waar comfortabel gewacht kan worden en gebruikmaken slimme apps waarmee reizen gepland, geboekt en tegelijk betaald kunnen worden. De vervoersbehoeften van de reiziger staan in de strategie centraal. Dit project is een van de pilots die de komende jaren gaan plaatsvinden. Het project wordt gefinancierd vanuit Regio Deal Zeeland en de Provincie Zeeland.

Door: Nationale Onderwijsgids