De rechtbank heeft mboRijnland gevraagd een risicotaxatie te maken, voor een duidelijk beeld van wat de terugkomst van een student betekent. Het gaat om een 17-jarige jongen die veroordeeld is voor een steekpartij in Zoetermeer. Zelf raakte hij bij een schietincident zwaargewond. mboRijnland zegt zich grote zorgen te maken over de veiligheid van studenten en docenten, maar de jongen laat het er niet bij zitten. Inmiddels zijn de partijen zover dat ze een risicoanalyse maken. Mochten ze er dan nog niet uitkomen, vindt een nieuwe zitting plaats op 13 april. Dit meldt Omroep West.
Bij de steekpartij in juli 2021 raken twee jongens gewond. Ze lopen verwondingen in hun hoofd, nek en borst op. Dit levert 17-jarige jongen uit Stompwijk een celstraf van 87 dagen in de jeugdgevangenis op. Er zijn twaalf mededaders met wie hij geen contact meer mag hebben. Bijna een jaar later wordt de jongen beschoten in een speeltuin in Zoetermeer. Dit blijkt uiteindelijk een wraakactie te zijn, waarbij hij zwaargewond raakt. Een kogel raakt hem namelijk in zijn halsslagader.
Mededaders op andere scholen
Momenteel volgt de jongen onderwijs op afstand, maar wil vanaf komend schooljaar niveau 2 volgen in Leiden. mobRijnland wil hem niet meer terug als student omdat de school zich zorgen maakt over de veiligheid van ieder ander persoon op de school. Hij wil niet door Zoetermeer heen rijden omdat hij daar is neergeschoten. “Ik wil in Leiden naar school, daar kom ik nooit iemand tegen.” Volgens zijn advocaat zitten zijn slachtoffers en mededaders inderdaad op scholen in andere steden (Delft, Den Haag en Rotterdam).
Risicoanalyse
Waar mboRijnland zich vooral zorgen over maakt is het mogelijke inschrijven van een mededader. Hoe weet de school wanneer dat gebeurt? Volgens de reclassering houden zij dat in de gaten. Die stelt ook dat de jongen veilig in Leiden naar school moet kunnen. Dit zou blijken uit een risicoanalyse. De school moet van de rechter ook zo’n risicotaxatie maken. “Uiteindelijk gaat het erom of u met droge ogen kunt zeggen: wij willen hem niet’.
Door: Nationale Onderwijsgids