De eerste 'Techniekfabriek' van NS in het zuiden geopend in Berkel-Enschot

NS en ROC Tilburg gaan samenwerken om jonge techneuten op te leiden die gaan werken aan de treinen van NS. Deze ‘TechniekFabriek’ is de eerste mogelijkheid om een opleiding voor NS-monteur te volgen in het zuiden van het land. De opleiding start het komende studiejaar en komt te zitten bij het NS Componentenbedrijf in Berkel-Enschot. Dat meldt de NS.

Maandag 22 mei tekenden ROC Tilburg en NS de officiële samenwerkingsovereenkomst. Namens NS tekende Mascha van der Heijden, directeur Leren van NS. Vanuit de ROC Tilburg tekende Cees van Gerwen, directeur Mechatronica, Werktuigbouwkunde, Metaaltechniek en Procestechniek. Er was ook een praktijkbegeleider van de Techniekfabriek aanwezig, net als een student die nu stage loopt bij het NS Componentenbedrijf.

Veel vacatures voor techneuten in het zuiden 

Bij NS zijn veel vacatures voor techneuten in het zuiden. Niet alleen voor het componentenbedrijf, maar ook voor het Servicebedrijf Zuid in Eindhoven, Den Bosch, Roosendaal, Venlo en Maastricht. Voor deze locaties worden jonge techneuten opgeleid in Berkel-Enschot.

Opleiding op mbo-niveau 2

In Zwolle en Amsterdam worden al een aantal jaar jonge techneuten opgeleid binnen de TechniekFabriek. In twee jaar tijd worden studenten opgeleid tot juniormonteurs (Mechatronica, MBO-niveau 2). Gedurende de opleiding ligt de nadruk op het leren in de praktijk, ondersteund met de nodige theorie. Het tweede leerjaar staat in het teken van een stage op een van de servicebedrijven van NS. Zij leren hier alles op het gebied van railvoertuigen, spanningsvoorzieningen en comfortsystemen zoals klimaat, verlichting en de informatievoorziening in de trein. 

Baangarantie bij NS 

Na het succesvol afronden van de studie en het behalen van hun landelijk erkend diploma, stromen de monteurs door met een baangarantie bij NS. Zij gaan dan aan de slag bij een van de verschillende bedrijfsonderdelen. Hier houden de monteurs zich onder andere bezig met herstelwerkzaamheden en dagelijkse controles, reviseren en modernisering, groot onderhoud en herstel van diverse treinen.  

Herstelprocessen 

Bij het Componentenbedrijf van NS wordt rail gebonden materieel herstelt en gereviseerd. Dit kan gaan om airco’s, stroomafnemers en motoren, tot toiletten, deuren en remsystemen. Tijdens de herstelprocessen worden verschillende productietechnieken gebruikt. Denk aan lassen, solderen, bewerken, conserveren, lijmen en het aanbrengen van knijp- en krimpverbindingen. Na het verlaten van het Componentenbedrijf zijn de onderdelen weer gebruiksklaar om in de treinen te bouwen. 

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: NS