Vakbond CNV Jongeren krijgt veel meldingen van studenten binnen die tijdens hun stage als goedkope werkkracht worden ingezet. De vakbond wil nu het stagemisbruik via een nieuw meldpunt aanpakken. Dat meldt MBO Today.
Stagemisbruik komt volgens Justine Feitsma van CNV Jongeren vaak voor. Een stagiair zit namelijk in een kwetsbare positie. Leerbedrijven maken regelmatig misbruik van die kwetsbaarheid, stelt Feitsma. Daarom wil de vakbond met het meldpunt beter zicht krijgen op de aard van de misstanden. Deze kunnen ze vervolgens bij scholen, leerbedrijven en de politiek aankaarten. Bemiddelen tussen een leerbedrijf en de stagiaire is ook een optie voor de vakbond.
Stagemisbruik tegengaan
Gézina Touw van de beroepsvereniging van mbo-opleiders herkent de problemen. Scholen hebben moeite om het stagemisbruik tegen te gaan. Leerbedrijven zijn namelijk onmisbaar voor een mbo-opleiding. Al gaat de ene opleiding wel anders met stagemisbruik om dan de andere. Goede voorlichting is volgens Touw dan ook erg belangrijk. “Zowel student als stagebegeleider weet vaak zelf niet of er sprake is van misbruik. Mbo-docenten krijgen ook geen opleiding of training om stagemisbruik te herkennen.”
Wat is stagemisbruik precies?
CNV Jongeren geeft op de website van het meldpunt uitleg over wat stagemisbruik precies is. Het gaat bijvoorbeeld om een gebrek aan begeleiding, te grote verantwoordelijkheden en te veel werkdruk. Studenten en docenten worden dan ook opgeroepen om gebruik te maken van het meldpunt, ook als ze twijfelen over stagemisbruik.
Meldpunt voor de zorgsector
Enkele jaren geleden werd er al eens een speciaal meldpunt voor stagemisbruik in de zorgsector geopend. Daar kwamen al snel 1.500 meldingen binnen, waarvan zo’n zeventig procent van mbo-studenten. De meest gehoorde klacht was toen dat studenten werden ingezet als een volledige werknemer.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk