Sinds 2 jaar kunnen zorgstudenten bij Zonnehuisgroep Amstelland aan de slag terwijl ze hun studie volgen bij ROC Nova College. Willen ze aan het werk, dan hoeven studenten niet eerste de hele opleiding af te ronden. Na zes maanden kunnen ze al ervaring opdoen op de werkvloer, terwijl ze losse modules of deelopleidingen volgen. Deze aanpak heeft geleid tot weinig vroegtijdige uitval en volle klassen. Dit meldt Skipr.
Ouderenzorgorganisatie Zonnehuisgroep Amstelland kampt net als de rest van de sector met een personeelstekort. Een extra struikelblok voor de instelling was de strenge eisen die het stelde aan mogelijke werknemers, zoals het taalvereiste en de instaptoets. De nieuwe opleiding in samenwerking met ROC Nova College heeft flink wat studenten getrokken.
Mbo-certificaat
Dankzij de unieke insteek van de opleiding kunnen mensen in de zorgsector (blijven) werken die anders misschien geen diploma hadden kunnen halen. “Met het mbo-certificaat kunnen ze alsnog gekwalificeerd aan het werk”, laat docent verpleegkunde Joke Christiaans weten. “In het mbo bieden sommige opleidingen niet alleen een diplomatraject aan, maar ook certificaattrajecten aan. Dit betekent dat als studenten het diploma niet behalen, ze nog steeds een mbo-certificaat kunnen krijgen."
Basiscertificaat helpende junior
Studenten zonder enige ervaring moeten in het eerste halfjaar van de opleiding wel een basiscertificaat halen zodat zij als helpende junior aan de slag kunnen en basiszorgtaken mogen uitvoeren. Willen ze daarna verder dan kunnen ze door als helpende zorg en welzijn. Ook is er de mogelijkheid om door te studeren voor verzorgende IG of verpleegkundige, terwijl ze een baan hebben in Zonnehuisgroep Amstelland.
Bijna geen uitval
De eerste lichting studenten moet het certificaat nog ontvangst nemen, maar de eerste resultaten zijn positief. Reguliere zorgopleidingen hebben een gemiddelde uitval van ongeveer 20 tot 25 procent en dat is bij Zonnehuisgroep Amstelland bijna nihil. Het helpt volgens de organisatie enorm dat de drempel om te solliciteren flink is verlaagd, waardoor gezinssituaties, taalbarrières of het opleidingsniveau minder in de weg staan.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky