Spreekbeurt: In gesprek met Arezoo Ismaail over haar verleden

Voor de nieuwste aflevering van onze podcast Spreekbeurt gingen wij in gesprek met Arezoo Ismaail. Vorige week kon je al lezen wie Arezoo is en wat ze allemaal doet. In de podcast gaan we met haar in gesprek over haar leven en hoe dat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat ze het Arezoo Beauty College heeft opgericht. Ze komt namelijk uit Afghanistan en is opgegroeid in Iran. Sinds 2001 woont ze in Nederland.

Toen Arezoo een half jaar oud was is ze met haar ouders vanuit Afghanistan naar Iran gevlucht. Daar hebben ze in Mashad gewoond, een van de grote steden van Iran. Op haar zeventiende is ze uiteindelijk in Nederland terechtgekomen. Op haar achttiende werd ze voor het eerst moeder en tot 2006 had ze daardoor geen ruimte om te werken of een leven op te bouwen.  “Mijn leven stond compleet stil. Ik was fulltime moeder.” 

Nederlandse taal leren via kinderprogramma's 

Via kinderprogramma’s op tv probeerde Arezoo de Nederlandse taal een beetje onder de knie te krijgen. “Online-cursussen waren er toen nog niet namelijk”, vertelt ze in de podcast. Rond 2006 besloot ze haar leven weer een beetje op te pakken en Nederlands te gaan leren. “Daarom zeg ik nu ook continu tegen vrouwen: wat er ook gebeurt ga niet stilstaan. Als ik meteen de Nederlandse taal had geleerd toen ik hier aankwam, dan was ik nu al zes jaar verder geweest.” Maar Arezoo is een doorzetter en als ze iets wil bereiken dan gaat ze er voor de volle honderd procent voor.

Toen ze besloot om een mbo-studie te gaan doen heeft ze binnen zes maanden haar mbo-niveau 2-diploma voor de opleiding administratie behaald. “Op deze manier heb ik mijn Nederlands een heel stuk kunnen verbeteren.” In die tijd droeg ze ook nog een hoofddoek, maar met een hoofddoek kon je in die tijd geen kappers- of schoonheidsspecialistopleiding doen. “Ik moest mijn hoofddoek verplicht afdoen. Waarschijnlijk omdat andere studenten ook geen pet op mochten houden.”  Omdat ze een hoofddoek droeg werd ze niet toegelaten tot de kappers- en schoonheidsspecialistenopleiding. Daarom is ze administratie gaan doen. “Niet dat ik daar spijt van heb hoor, want hierdoor heb ik de Nederlandse taal ook geleerd.”

Gemeente Rotterdam 

In 2011 behaalde ze dus haar diploma en daarna heeft ze een tijdje voor de gemeente Rotterdam gewerkt als directiesecretaresse. “Ik voelde mij nooit op mijn plek daar. Natuurlijk is het leuk om altijd op de pc te werken en je eigen werkruimte te hebben, maar ik wilde gewoon meer contact, meer met vrouwen werken en in de beautywereld aan de slag gaan.”

Ze deelt in de podcast een moment met ons over toen ze nog in Iran woonde. Haar buurvrouw had in haar garage een beautysalon aan huis. “Ik wilde heel graag bij haar stagelopen en leren van haar. Maar van mijn vader mocht dat niet. Mijn vader vond dat een vrouw thuis moest blijven om huisvrouw te zijn.”  Uiteindelijk zijn Arezoo en haar zus allebei in de beautywereld beland. “Ik als oudste heb de grootste tweetalige beautyschool van Nederland en mijn zusje heeft een kappersopleiding in Nederland, ook tweetalig. Gelukkig is onze vader ontzettend trots op ons.”

Toen Arezoo nog bij de gemeente Rotterdam werkte ging ze thuis ook aan de slag met haren verven, haren opsteken en make-uppen. “Dat is gewoon mijn passie.” In 2012 besloot ze haar droom te volgen en de studie te gaan doen die ze altijd al wilde doen. Ze begon met de permanente make-up opleiding. “Ik had geen extra kamer in mijn huis voor klanten, dus ik kocht inklapbare bedden. In mijn slaapkamer opende ik mijn beautyruimte. Mijn klanten kwamen door de woonkamer, naar de keuken en uiteindelijk in de slaapkamer waar ik ze een behandeling kon geven.” In het eerste half jaar waren haar behandelingen gratis. “Dat was puur om ervaring op te doen. Je moet heel veel oefenen wil je mooi werk afleveren.”

Permanente make-up 

Uiteindelijk trouwde ze met haar huidige man en met zijn steun kon ze gaan reizen voor haar opleiding en zo meerdere technieken leren. “Hij zorgde voor mijn kind en ik kon naar Rusland, Oekraïne en Engeland om verschillende technieken te leren.”  Op een gegeven moment leerde ze haar eigen techniek. En in 2017 richtte ze haar eigen permanente make-up opleiding op.

Benieuwd naar deze unieke beautyschool? Lees er in ons volgende artikel alles over!

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk