Scholen mogen pas na afspraken over gegevens sociale media gebruiken

Onderwijsinstellingen moeten afspraken maken met socialemediabedrijven over wat er met de gegevens van studenten en docenten gebeurt. Als er geen afspraken worden gemaakt, dan is het beter om geen sociale media tijdens de lessen te gebruiken. Dat meldt NU.nl.

Dit advies geeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan Nederlandse onderwijsinstellingen die sociale media willen gebruiken. Op een bepaald platform zouden er foto’s en verhalen van studenten en docenten worden gepubliceerd. Wel pas na toestemming van de persoon in kwestie. Om welke onderwijsinstelling en platform het gaat is niet duidelijk.

Sociale media 

Het gebruik van sociale media op scholen is niet zonder risico. Onderwijsinstellingen moeten zich bewust zijn van het feit dat sociale media advertenties verkopen op basis van samengestelde profielen van mensen, zegt voorzitter Aleid Wolfsen van AP. “Weet jij zeker wat het bedrijf doet met de data van studenten en docenten? Als je dat niet weet, begin er niet aan of stop er meteen mee.”

Privacywet 

Iedereen die aan een onderwijsinstelling werkt moet weten wie er verantwoordelijk is voor het opvolgen van de privacywet. Als een student wil dat er een bepaalde foto verwijderd wordt, wie doet dit dan? Is dat een taak van de school of van het socialemediabedrijf?

Een onderwijsinstelling moet ook op de juiste manier toestemming vragen als ze gegevens van studenten of docenten willen gebruiken. De uitspraak van de toezichthouder is voor elke onderwijsinstelling in Nederland. Niet alleen voor de onderwijsinstelling die om advies vroeg.

'Gegevens moeten veilig zijn' 

De gegevens van studenten en personeel moeten veilig zijn, zo stelt Wolfsen. “En neem je eigen verantwoordelijkheid.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk