Mbo-studenten gevolgd voor documentaire Dutch Dream

Mbo-studenten voelen zich vaak niet gehoord of gezien. Dat blijkt uit onderzoek. “We hebben allemaal onze eigen talenten, maar er wordt op ons neergekeken.” Daarom wordt er nu met een project aandacht gevraagd voor de mbo-student. Dat meldt het Brabants Dagblad.

In de documentaire Dutch Dream wordt mbo-student Rihaneh Ghafoori gevolgd. Het mbo is volgens de documentairemakers veel meer dan alleen een opleidingsniveau. Mbo’ers kunnen heel veel en zijn broodnodig op de arbeidsmarkt.

Documentaire Dutch Dream 

Ook mbo-student Nehad Alsheikh Hamo is te zien in de documentaire. Hij wil graag politicus worden en daarom wil hij na het mbo graag doorstromen naar het hbo. Op dit moment studeert hij aan zijn laatste jaar van het ROC Tilburg.

Net als zijn klasgenoot Rihaneh wil Nehad naar Utrecht om daar de opleiding Legal, Insurance en HR Services Specialist te volgen. Rihaneh vindt het jammer dat het mbo zo’n slecht imago heeft. “Wij hebben vorig jaar helemaal zelf onze reis naar Rome geregeld. Dat was goed verlopen, en we waren er heel trots op.”

Docent en mentor Chimen Dezai vindt dat wat er wordt laten zien in de documentaire Dutch Dream iets is dat iedereen kan najagen. “We hebben allemaal een eigen Dutch Dream, en daarbij maakt het niet uit waar je vandaan komt.”

Perfecte voorbeeld 

Rihaneh vindt haar docent Dezai het perfecte voorbeeld voor de studenten. “Zij deed eerst een mbo-opleiding, om vervolgens door te stromen naar het hbo. Daarna lonkte het onderwijs, maar daar had ze helemaal geen diploma voor behaald.”

Talentenniveau 

Docent Nederlands Ayse Karlidag is trots op het eindresultaat van de documentaire. “Onze mbo-studenten laten zien wat ze allemaal kunnen en waar ze goed in zijn.” Collega Paul de Wilde is het daarmee eens, hij vindt diploma’s ook onzin en is een voorstander van een talentenniveau. De mbo’ers hebben veel te bieden, daarbij maakt hun niveau niets uit.”

Vier docenten, de directeur en elf studenten van de mbo 2 opleiding Dienstverlening van het ROC in Tilburg hebben de documentaire gemaakt. Deze is onlangs in première gegaan en kan men terugkijken op YouTube

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk