Normal_two-female-tailors-working-in-team-2023-11-27-05-28-13-utc

Ondanks een recent geïntroduceerde methode om stagediscriminatie tegen te gaan, ervaren mbo-studenten nog steeds vooroordelen bij het verkrijgen van stageplaatsen. In februari vorig jaar is een stagepact getekend door vertegenwoordigers van studenten, mbo-scholen, docenten, werkgevers en overheden met als doel discriminatie uit te bannen. Dit pact introduceerde stagematching, waarbij scholen studenten direct koppelen aan stagebedrijven, zonder dat er sollicitatiegesprekken plaatsvinden om 'klik' te beoordelen. Dit meldt NU.nl.

Volgens onderzoek van het economisch onderzoeksbureau SEO en het Verwey-Jonker Instituut blijkt echter dat niet alle scholen en stagebedrijven zich aan deze afspraken houden. Het principe van stagematching wordt niet altijd correct uitgevoerd, waardoor persoonlijke vooroordelen nog steeds een rol kunnen spelen bij de toewijzing van stageplekken.

De rol van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

SBB, die leerbedrijven begeleidt, certificeert en controleert, heeft het stagepact namens 257.000 leerbedrijven ondertekend. Zij geven echter aan dat de uitvoering van stagematching een zaak is tussen de school en het leerbedrijf, en dat de afspraak om geen 'klikgesprekken' te voeren op vrijwillige basis is.

Kritiek op de uitvoering van stagematching

Onderzoekers benadrukken dat stagematching op zichzelf geen garantie biedt tegen stagediscriminatie, vooral niet als de implementatie te wensen overlaat. Er wordt soms van identificeerbare informatie gebruikgemaakt die kan leiden tot vooroordelen bij het matchen, wat het doel van het pact ondermijnt.

Toekomstige verbeteringen

De MBO Raad bevestigt de waarde van stagematching, maar erkent dat objectieve werving nog niet volledig is geïntegreerd bij alle leerbedrijven. Er wordt gewerkt aan verbeteringen om de naleving van het stagepact te versterken en stagediscriminatie effectief uit te bannen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer