Normal_group-of-secondary-or-high-school-pupils-inside-sc-2023-12-06-02-39-08-utc

Studenten van de Regionale Praktijk Academie (RPA) zullen binnenkort hun lessen volgen in een unieke locatie: het oude postdistributiecentrum op station Steenwijk. Dit wordt de komende vijf jaar het nieuwe onderkomen van de mbo-school, waardoor studenten niet eens het treinstation hoeven te verlaten voor hun onderwijs. Dit meldt de Stentor.

Falco Bruinsma, voorzitter van de RPA, benadrukt het unieke karakter van deze verhuizing. “Scholen zitten vaak dicht bij een station, maar ín het station heb ik nog nooit gezien. We zijn misschien wel de best bereikbare school.” De RPA biedt bbl-opleidingen aan in technische richtingen en horeca, waarbij studenten vier dagen per week werken en één dag per week naar school gaan.

Geschiedenis en renovatie

Het stationsgebouw van Steenwijk bestaat uit twee delen: een deel van de NS, waar onder andere New York Pizza is gevestigd, en een deel dat vroeger door PostNL werd gebruikt voor posttreinen. Dit laatste deel is in 2019 door de gemeente Steenwijkerland gekocht voor 640.000 euro. De RPA zal dit postdeel gaan gebruiken, terwijl het hele station wordt gerenoveerd.

Eigen plek voor de RPA

Momenteel worden de lessen gegeven in de middelbare school Tromp Meesters in Steenwijk, maar door geplande nieuwbouw moeten ze daar op termijn vertrekken. Bruinsma ziet de verhuizing naar het station als een positieve ontwikkeling: “Met een eigen gebouw ben je een stuk zichtbaarder. Helemaal op het station. Het gaat goed met de school. We blijven groeien. Steenwijkerland krijgt nu een echt eigen mbo-school, dat is mooi nieuws. Anders moet je naar Meppel of Zwolle. We willen het talent in de regio houden.”

Geschikt voor praktijkonderwijs

De transformatie van het oude postdistributiecentrum naar een onderwijslocatie blijkt niet bijzonder ingewikkeld. “Het moet wel geïsoleerd worden en aan bepaalde eisen voldoen,” zegt Bruinsma. “Er komen theorie- en praktijklokalen. Het gebouw is zeer geschikt voor praktijkonderwijs. Er moet namelijk een behoorlijke hoeveelheid techniek naar binnen. Er komt waarschijnlijk een lokaal voor studenten om te oefenen met het installeren van warmtepompen en een lokaal om te leren werken met spuitmachines.”

Planning en financiering

De werkzaamheden op station Steenwijk zijn al begonnen, maar de lessen zullen pas in september volgend jaar starten. Tot die tijd blijven de lessen op Tromp Meesters. Bruinsma: “We gaan wel kijken of studenten kunnen helpen met de verbouwing van hun eigen toekomstige school.”

De kosten voor de verbouwing worden gedragen door de gemeente Steenwijkerland, terwijl de RPA bijdraagt aan de inrichting van de lokalen en de apparatuur. Het huurcontract is voor vijf jaar, maar de gemeente heeft plannen om het hele stationsgebied aan te pakken. Bruinsma: “Dan moeten we tegen die tijd misschien weer op zoek naar een andere plek.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer