Studenten meteen plaatsen bij een stagebureau in plaats van eerst een sollicitatieprocedure volgen. Het leek een goed idee, maar men vraagt zich nu steeds vaker af of stagematching de kans op discriminatie kleiner maakt. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat stagematching juist discriminatie met zich meebrengt. Dat meldt MBO Today.
De ervaringen van scholen, studenten en stagebedrijven met stagematching zijn de afgelopen tijd onderzocht door onderzoeksbureaus Verwey-Jonker en SEO. Het is de bedoeling dat de school de volledige verantwoordelijkheid neemt in het proces van het plaatsten van studenten bij leerbedrijven. Een student hoeft dus niet zelf naar een stageplek op zoek te gaan. Het leerbedrijf mag geen sollicitatiegesprekken inplannen. Deze vorm stagematching zou dus discriminatie tegen moeten gaan.
Twijfels
Toch hebben leerbedrijven en studenten hun twijfels. Studenten hebben liever zelf wat zeggenschap over het bedrijf waar ze hun stage gaan lopen. Ook vinden ze het solliciteren belangrijk om te leren. Toch hebben scholen en stagebedrijven in het Stagepact afgesproken om met stagematching te experimenten. Iedere school kiest een opleiding uit die daarmee aan de slag gaat.
Stagematching
Eerder werd er door Verwey-Jonker en SEO al onderzocht wat stagecoördinatoren van stagematching vinden. Nu is er dus gekeken naar wat studenten en stagebedrijven vinden. Studenten zijn vaker negatief over hun stagevoorbereiding bij stagematching. Ook vinden ze de stagebegeleiding slecht.
Stagebedrijven staan zelf ook niet bepaald positief tegenover stagematching. De school maakt volgens de bedrijven niet altijd een juiste match. De scholen kennen de stagebedrijven vaak niet goed genoeg om de juiste kandidaat te vinden.
Stagediscriminatie
Uit het onderzoek komt nu naar voren dat discriminatie bij stagematching vaker voorkomt dan als studenten wel moeten solliciteren voor een stageplek. Door de school gematchte studenten ervaart een klein gedeelte stagediscriminatie, zo’n 17 procent. Bij studenten die zelf een stageplaats benaderen ervaart maar 10 procent stagediscriminatie.
Door de school gematchte studenten ervaren in 13 procent van de gevallen stagediscriminatie. Voor studenten die zelf op zoek gaan naar een stage ervaart 8 procent van de studenten discriminatie. De onderzoekers geven aan dat na dit onderzoek nog geen definitieve conclusies getrokken kunnen worden. Echter, stagematching zorgt niet voor het voorkomen van discriminatie.
Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk