Mbo-scholen maken nog te weinig keuzes in hun kwaliteitsplannen

Mbo-scholen maken in hun kwaliteitsagenda’s weinig scherpe keuzes in de aankomende jaren. De beschikbare middelen worden ingezet voor allerlei thema’s, maar daardoor worden grote problemen nauwelijks aangepakt. Dat meldt MBO Today.

Minister Eppo Bruins schrijft daarover kritisch in een brief aan de Tweede Kamer. Daarbij gaat het vooral over de voortgang van de Werkagenda mbo en het Stagepact. Alle mbo-scholen hebben in het afgelopen jaar hun verbeterplannen voor de komende jaren vaststaan in kwaliteitsagenda’s. De scholen mogen rekening houden met extra kwaliteitsgelden in de komende jaren.

Kwaliteitsagenda 

Het ministerie van Onderwijs wil graag dat iedere mbo-school een kwaliteitsagenda opmaakt met de eigen sterke en zwakke punten erin. Scholen kunnen op basis van deze zelfanalyse de beschikbare kwaliteitsmiddelen goed inzetten voor de punten waar zij tegen aan lopen. Scholen vermijden volgens het ministerie juist scherpe keuzes en daardoor zetten zij de middelen te verspreid in. Dat zorgt dan weer voor versnippering. Scholen zullen daardoor te weinig vooruitgang boeken en de grootste uitdagingen moeilijk verslaan. De scholen kunnen daarop in gesprek gaan met minister Bruins.

Betere keuzes 

Scholen zouden op betere keuzes moeten maken in het opleidingsaanbod. Volgens de minister is dat zorgelijk, want op landelijk niveau is de aanpak van kansrijk opleiden al gestrand. Daarom vindt minister Bruins het belangrijk dat scholen daarop stappen zetten.

Stagebegeleiding 

Veel scholen doen nog niet genoeg voor hun stages, zo concludeert de minister. Scholen maken nu nog te weinig werk van een verbeterde stagebegeleiding. Scholen die al slecht scoren laten niet veel ambitie zien in de kwaliteitsagenda’s dan scholen die het beter doen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk