Mbo'ers en hbo'ers vieren samen start van het nieuwe schooljaar in Deventer

Eerstejaarsstudenten maken deze week kennis met Deventer, de stad waar ze in het nieuwe schooljaar een studie gaan volgen. Deventer Studentenstad richt zich dit jaar niet alleen op hbo’ers. Ook mbo’ers mogen dit jaar aansluiten. “Mbo’ers voelen zich vaak buitengesloten en dat moet anders.” Dat meldt RTV Oost.

Voor studenten is er tijdens de introductiedagen van alles te beleven in Deventer. “Er zijn verschillende concerten in de stad en er is karaoke”, zegt projectleider bij Deventer Studentenstad Annelies Toebes.

De studenten kunnen zelf beslissen wat ze gaan doen, maar de onderwijsinstellingen regelen de introductie. “Ga je studeren aan Hogeschool Saxion, dan zit je in een introductiegroepje van Saxion. Voor MBO Aventus geldt precies hetzelfde”, zegt Toebes.

Elke student dezelfde ervaring 

Mbo-studenten mogen dit jaar voor het eerst deelnemen aan de algehele evenementen. Mbo’ers krijgen zo dezelfde ervaring als hbo- en universiteitsstudenten.

Mbo’ers mochten wel altijd naar de Kick-off komen. Dat is een groot feest waar ook inwoners van Deventer naartoe mochten, zo stelt Toebes. “De gemiddelde mbo-student is wel een stuk jonger dan een hbo’er. Sommige studenten zijn nog maar vijftien als ze beginnen aan hun studie. We kregen toen te horen dat ze zich best verloren voelden op zo’n groot plein.” Als student zijnde voelden ze zich ook nog niet altijd serieus genomen.

Deventer Studentenstad gooide vervolgens het introductieprogramma om, om zo meer mbo-opleidingen erbij te betrekken. Daarom mogen mbo’ers vanaf dit jaar aan alle evenementen en activiteiten meedoen. “Introducties worden vaak nog gescheiden georganiseerd. Mbo-en hbo-studenten samen in één introductie zie je nog niet vaak”, aldus Toebes.

Andere studentensteden 

Alleen Utrecht en Leeuwarden hebben hun introductie toegankelijk gemaakt voor mbo’ers. De KEI-Week in Groningen experimenteert dit jaar ook met de verschillende studenten samen.

Positief over dit format 

Studenten die voor poppodium Het Burgerweeshuis staan, laten weten positief te zijn over het nieuwe format in Deventer. Just, die Facility Management gaat studenten aan Hogeschool Saxion, vindt dat het eigenlijk niet moet uitmaken wat je gaat studeren. Broer Ard, die hetzelfde gaat studeren, vindt het eigenlijk wel gezellig al die studenten samen.

Iris die Tourism Management gaat studeren vindt het betrekken van mbo’ers bij de introductie juist belangrijk. “Ik heb zelf ook een opleiding op mbo-niveau gedaan. Het hbo heeft altijd een enorme introductieweek, maar het mbo heeft dat niet. Het mbo wordt toch vaak als ‘lager’ gezien.”

Nog onduidelijk of er veel mbo'ers meedoen 

Of er ook veel mbo’ers meedoen aan de introductiedagen kan Deventer Studentenstad nog niet zeggen. “Studenten schaffen de concertkaartjes aan en die worden allemaal naar hun privé mailadres gestuurd. Ik heb wel het idee dat het Saxion oververtegenwoordigd was bij een concert, dus dat zijn toch vooral hbo’ers”, stelt Toebes. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk