Mbo'ers uit Vlissingen maken kennis met premier Schoof

Onderwijsinstelling Scalda uit Vlissingen ontving premier Dick Schoof. De onderwijsinstelling werd door de premier bezocht vanwege een aantal kennismakingsbezoeken door het land die Schoof maakt. Mbo’ers staan op een voetstuk in het kabinet Schoof. Ze worden de ruggengraat van de Nederlandse economie genoemd. Dat meldt Omroep Zeeland.

De directie van Scalda ging eerst lunchen met Schoof en vervolgens kreeg hij een rondleiding door het technisch opleidingscentrum van de school. Later op de dag zag Schoof hoe de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg eruit ziet in verpleeghuis Scheldehof. Studeren volgen daar lessen van docenten, maar werken daar ook en leren van hun medestudenten en van cliënten.

Noodklok 

Het was niet alleen maar een vrolijke kennismaking met het mbo en Vlissingen. Scalda luidde dit jaar de noodklok omdat het aantal mbo-studenten alleen maar daalt. Scalda riep heel Zeeland op om te helpen het mbo-onderwijs in stand te houden.

Investeren in het mbo 

Maar ook de overheid moet investeren in het mbo-onderwijs, zegt bestuurder Hendrik-Jan van Arenthals. Aandacht geven aan het mbo en laten zien dat praktisch werken ook erg belangrijk is. “Geld is belangrijk, maar we hebben meer behoefte aan samenwerken. Dat we ook zij-instromers moge opleidingen en net alleen scholieren die net van de middelbare school komen. Dat we beschikbaar zijn voor bijscholing als mensen dat willen.”

Onderwijsinnovatie 

Schoof zei aan het einde van de dag dat hij al veel onderwijsinnovatie ziet in Zeeland. Hij noemt Scalda een voorbeeld voor de rest van Nederland. Het mbo krijgt volgens Schoof de aandacht die het verdient. Mbo’ers zijn volgens hem namelijk heel erg belangrijk voor de samenleving.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk