Mbo-opleiding Biologische Teelt gestart in Velp

Als enige mbo in Nederland biedt Aeres biologisch opleidingen aan. Directeur Marieke Kersten: “We zijn nu een paar weken met een kleine klas van start gegaan met de opleiding biologische Teelt. Heel trots op deze stap en de bijzondere samenwerking met Soil Valley in Giesbeek hierin en dan met name Tuinderij Bodemliefde! Belangstellenden mogen altijd een afspraak maken voor een oriënterend gesprek over instroom in deze groene opleiding.” Dat meldt Aeres MBO Velp. 

Zo hebben de studenten van instructeur Jeroen Peters al uitleg gehad van de tuinder Sebastián Vargas van Bodemliefde. De les ging over het inzaaien en de functie en het gebruik van groenbemesters en ook hadden ze spontaan een lesje imkeren en natuurlijk werd de raathoning geproefd. 

Biologische Teelt 

Aeres MBO Velp startte de nieuwe driejarige opleiding biologische Teelt, deze driejarige opleiding is in niveau 3 BOL of BBL te volgen. Samen met biologische ondernemers uit de regio leert men alles over het biologisch telen/kweken. Het eerste jaar is een brede oriëntatie op de teelt, alle sectoren komen aan bod; fruitteelt, groenteteelt/tuinbouw, akkerbouw en ook de teelt van vaste planten, bloembollen etc. Eén dag in de week is projectdag: dan gaat de school met alle studenten naar biologische bedrijven in de regio om daar te kneepjes van het vak te leren. Na het eerste jaar kan men zich verder verdiepen in een teelt naar keuze. 

Soil Valley 

InnoFields is de fysieke thuisbasis van Soil Valley. Een bedrijf dat samenwerking bevordert tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven, agrariërs, universiteiten, hogescholen, mbo’s en overheden. Het doel is om innovaties te ontwikkelen die bijdragen aan een gezondere bodem en beter waterbeheer. Op het  terrein werken bedrijfjes samen aan experimenten, veldonderzoeken en projecten. Tuinderij Bodemliefde probeert een wereld te creëren waarin mens en natuur in harmonie samenleven. 

Zelf aan het werk 

Op basis van vragen uit de praktijk gaan de toekomstige bio-telers aan de slag met de theorie én de praktijk. Vanaf dag één is iedereen zelf aan het werk in het veld, ook op reguliere schooldagen. Want door te doen leer je het beste! De Velpse school is op zoek naar mensen die zich een Groene Veranderaar voelen! Naast de reguliere vmbo/havo en mbo-student kunnen dat ook startende medewerkers van deze bedrijven zijn of zij-instromers! 

Door: Nationale Onderwijsgids