Normal_pexels-shkrabaanthony-5217833

In aanloop naar de onderhandelingen over een nieuwe cao voor het mbo, zijn de sociale partners gestart met een reeks regionale gesprekken met mbo-docenten en ander personeel. Deze gesprekken zijn gericht op het verdiepen van inzichten in kernonderwerpen zoals werkdruk en carrièreperspectief. Het doel is om de bevindingen te gebruiken als input voor de komende cao-onderhandelingen die gericht zullen zijn op een overeenkomst met een langere looptijd. Dit meldt MBO-Today.

De aftrap van deze gespreksserie vond plaats bij Firda in Drachten, waar docenten, instructeurs en ondersteunend personeel actief deelnamen en waardevolle inzichten deelden. Deze geslaagde avond markeert het begin van een belangrijke dialoog over het verbeteren van de werkomstandigheden binnen het mbo.

Verdere planning en locaties van de gesprekken

De bijeenkomsten vinden plaats in de maanden september en oktober en worden gehouden op verschillende mbo-instellingen door het hele land. Elke bijeenkomst biedt plaats aan zeventig deelnemers, wat zorgt voor een brede vertegenwoordiging van mbo-personeel. De komende bijeenkomsten zijn als volgt gepland:

  • Graafschap College: dinsdag 1 oktober, van 16.00 tot 19.30 uur
  • Summa College: woensdag 2 oktober, van 16.00 tot 19.30 uur
  • ROC van Amsterdam: woensdag 9 oktober, van 16.00 tot 19.30 uur
  • Zadkine: donderdag 10 oktober, van 16.00 tot 19.30 uur
  • MBO Utrecht: dinsdag 15 oktober, van 16.00 tot 19.30 uur

Oproep aan mbo-personeel

De beroepsvereniging van mbo-opleiders, de bvmbo, moedigt alle betrokkenen aan zich aan te melden voor een van de bijeenkomsten. De nadruk ligt op het gezamenlijk verkennen van mogelijkheden om het werken in het mbo te verbeteren. De uitnodiging staat open voor een zo breed mogelijke deelname van mbo-collega’s, om samen te streven naar een betere en mooiere werkomgeving.

Deze reeks gesprekken, omschreven als 'carrousels die energie geven', belooft essentiële inzichten te bieden die de basis zullen vormen voor de toekomstige arbeidsvoorwaarden in het mbo-onderwijs.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer