Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

De eerste resultaten van het ESF-programma Actieve Inclusie over de periode 2014-2015 laten een gunstig beeld zien. Het subsidieprogramma van het Europees Sociaal Fonds (ESF), uitgevoerd door Agentschap SZW, voldoet aan belangrijke voorwaarden voor een effectieve re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit concluderen onderzoeksbureaus Regioplan en Bureau Bartels. Dit meldt Rijksoverheid.

Concreet gaat het om het terugdringen van jeugdwerkloosheid en de arbeidsinpassing van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit zijn onder anderen mensen met een arbeidsbeperking, werkloze jongeren en 50-plussers, mensen zonder werk of uitkering waaronder (laagopgeleide) vrouwen, maar ook (ex-)leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en het praktijkonderwijs (pro) behoren tot de doelgroep. Vso- en pro-scholen helpen bijvoorbeeld met inzet van externe stages, branchecursussen en interne trainingen (ex-)leerlingen de overgang te maken van school naar werk. Hierdoor zijn jongeren beter bemiddelbaar naar werkgevers en blijven zij eerder uitkeringsvrij.

De subsidieaanvragers zijn positief over de mogelijkheden om via ESF Actieve Inclusie extra inspanningen te kunnen leveren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De subsidie is van toegevoegde waarde door de kwaliteit die geboden wordt door intensievere trajecten en maatwerk en doordat  meer mensen ondersteund kunnen worden.

Het huidige ESF-programma loopt van 2014 tot en met 2020. In totaal is voor Nederland 507 miljoen euro beschikbaar voor de projecten. Een afgebakend aantal partijen – arbeidsmarktregio’s namens gemeenten en voor de doelgroep (ex-)leerlingen van vso- en pro-scholen; het UWV en het ministerie van Veiligheid en Justitie – kan een beroep op dit programma doen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids